Statliga bidrag mynnar ut i nytt team: "En extramotor"

Ta tillvara på välfärdtekniken, modernisera äldreomsorgen och minska det digitala utanförskapet. Det är några av uppdragen för det alldeles färska digitaliseringsteam som kommunen, främst genom nyrekryteringar, har satt samman.

Maria Ineståhl, Beatrice Korsnes, Pernilla Arvidsson, Marie Valfridsson och Patrik Svanberg är alla en del av Kinda kommuns nybildade digitaliseringsteam.

Maria Ineståhl, Beatrice Korsnes, Pernilla Arvidsson, Marie Valfridsson och Patrik Svanberg är alla en del av Kinda kommuns nybildade digitaliseringsteam.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-09-30 20:00

På vård- och omsorgsförvaltningens våning i kommunhuset, i ett av konferensrummen, har det nybakade teamet precis påbörjat något av ett uppstartsmöte. Finansierade av framförallt statsbidrag är målet att ta ett större grepp om den digitala utvecklingen inom äldreomsorgen, hemtjänsten och hemsjukvården. Arbetsterapeuten Beatrice Korsnes, som är en av personerna runt bordet, ska med hjälp av välfärdsteknik fokusera på att öka självständigheten hos den äldre delen av befolkningen. Metodutvecklaren Marie Valfridsson ansvarar i sin tur för utbildningsinsatser men också för att implementera nya digitala inslag på kommunens äldreboenden.

undefined
Vård- och omsorgsförvaltningens biträdande förvaltningschef Eva Hulth menar att teamets huvudsakliga uppgift blir att möjliggöra digitala lösningar och teknik för brukarna.

– Jag skulle säga att vi har kommit en bra bit på den digitala resan när det gäller hjälpmedel för vår personal. Nu måste vi, på ett mer kraftfullt sätt, öka förutsättningarna och möjligheterna för de brukare vi finns till för. Då talar jag om såväl ordinärt som särskilt boende men också den övriga befolkningen, förklarar Eva Hulth, biträdande chef för vård- och omsorgsförvaltningen, och fortsätter sedan:

– En del av de här insatserna hade vi på gång redan innan pandemin, bland annat kameratillsyn i hemmet, men sedan har vår energi lagts på pandemin. Samtidigt har pandemin tydligt visat att vi behöver jobba ännu mer för att möjliggöra digitala lösningar för brukarna.

Med i teamet, förutom de som redan har nämnts, är verksamhetsutvecklarna Patrik Svanberg och Maria Ineståhl. Den förstnämnda ska utveckla den digitala infrastrukturen medan den sistnämnda, för kommunens del, ansvarar för omställningen till "nära vård". Deltar gör även Pernilla Arvidsson, aktivitetsledare på särskilda boenden, och Carlijn Truijen, enhetschef på hemstjänsten.

undefined
Under torsdagen hade det så kallade "Digiteamet" ett uppstartsmöte. Upprustningen och införandet av ny teknik på äldreboenden kommer vara den del av deras arbete som allmänheten kommer att märka av mest.

– Tanken är att teamet ska fungera som en extramotor som drar arbetet framåt. Den riktiga motorn är ordinarie verksamhet. Vi ser också ett behov av att sy ihop förvaltningens verksamheter och jobba tillsammans, förklarar Hulth.

Vad är målet med teamets arbete?

– Vi har definierat ett anta mål som vi vill uppnå, bland annat ska vi minska upplevelsen av digitalt utanförskap i kommunen. Vi vill också att nyttjandet av välfärdsteknik och hjälpmedel ska öka, svarar den biträdande förvaltningschefen.

Under intervjuns gång nämns hjälpmedel så som höj- och sänkbara toalettstolar och duschrobotar men också motionscyklar med VR-glasögon och trygghetskameror.

undefined
Marie Valfridsson, metodutvecklare, och Beatrice Korsnes, arbetsterapeut, ser båda fram emot teamets projekt. "Angreppssättet, där vi bland annat riktar oss direkt till brukare och personal, tror jag är väldigt bra", säger Valfridsson.

Hur finansieras eventuella inköp?

– Vi kommer att skapa fokusgrupper på våra särskilda boenden för att ta reda på behovet och vad man önskar sig. Sedan blir det en prioriteringsfråga. Finns det inte statliga bidrag får det hanteras i vår ordinära investeringsbudget, svarar Hulth.

Hur kommer brukarna, rent konkret, märka av ert arbete?

– Upprustningen och den aktivitet som kommer att ske på särskilda boenden kommer nog att vara mest konkret. Vi behöver modernisera oss och koppla in ny teknik på våra äldreboenden. Det kan handla om spel, musik eller andra aktiviteter, förklarar Pernilla Arvidsson.

– En annan sak som nog kommer att märkas är att vi i större utsträckning kommer att föreslå möjligheten till digitala lösningar i hemmet istället för fysiska besök. Vi funderar också på en lokal utställningsmiljö för den välfärdsteknik som finns, fyller Hulth i.

Det nya teamet motsvarar sammanlagt fyra heltidstjänster hos kommunen.

Patrik Svanberg och Maria Ineståhl är också en del av teamet. "Vi har en bred kompetens som samlas här", menar Svanberg.
Patrik Svanberg och Maria Ineståhl är också en del av teamet. "Vi har en bred kompetens som samlas här", menar Svanberg.
Finansieringen

Digitaliseringsteamets projekt planeras att finansieras av statliga bidrag. Här är bidragen som kommunen har fått eller sökt:

Teknik, kvalitet och effektivitet med den äldre i fokus. Kinda har sökt 250 000 kronor.

Bidrag för att motverka ensamhet och öka kvalitet i vården för personer med demenssjukdom. Kinda har sökt 775 000 kronor.

Äldreomsorgssatsningen. Kinda för drygt fem miljoner kronor och en del går till teamets arbete.

Omställningen till nära vård. Kinda har sökt cirka en miljon kronor.

Karta: Kinda kommun, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!