Ökad smittspridning - blir det besöksförbud igen?

”Vi har inte mandat att besluta om besöksförbud”, berättar Kindas områdeschef för äldreomsorg och hemsjukvård Eva Hulth.

Ett lokalt besöksförbud på äldreboendena i Kinda är inte aktuellt. "Det är ett beslut som måste fattas på nationell nivå", säger områdeschef för äldreomsorg Eva Hulth.

Ett lokalt besöksförbud på äldreboendena i Kinda är inte aktuellt. "Det är ett beslut som måste fattas på nationell nivå", säger områdeschef för äldreomsorg Eva Hulth.

Foto: Arkiv/Dennis Petersson

Kisa2020-10-30 11:00

Ett nytt, lokalt, besöksförbud på Kindas äldreboenden är inte aktuellt, trots de skärpta restriktionerna i Östergötland.  

– Det är ju ett eget boende, och ett beslut om besöksförbud måste i så fall tas på nationell nivå. I grunden avråder vi från alla besök, men vi kan inte besluta om ett förbud. Det vi kan göra och kommer fortsätta göra, är att uppmana att använda sig av de stöd som finns för besök, att följa guidning från personalen, använda visir om det inte går att hålla avstånd i lägenheten, och absolut inte gå utanför lägenheten och leta efter personal utan använda ringklockan på sina besök, säger Hulth.

Om det skulle bli så att smittan kommer in på äldreboenden finns en strategi.

– Då kommer vi omgående höra av oss till närstående på just den enheten och uppmana dem till att inte göra besök om det inte är nödvändigt. Vi kommer att sprita ytor som dörrhandtag och liknande oftare, men ju färre människor som finns på plats desto enklare är det att hålla ordning, säger Hulth.

Hon hoppas att närstående har förståelse för att det kan bli väntetid för att få komma in och ut från boendet när det gäller besöken. 

– Det kan inte ha undgått någon att vi är i en väldigt allvarlig smittspridningsfas, och ambitionen är att vi ska följa upp besöken extra kraftfullt och se hur de närstående uppfattar att det fungerar - så att det inte blir en envägskommunikation, säger Hulth. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!