Kommunen står fast vid att den fullgjort sin plikt

Ambulansverksamheten har lämnat brandstationen efter en korttidsmätning av radon, där förhöjda värden har uppmätts. Olliver Norén, fastighetsansvarig på Kinda kommun, belyser att en sådan korttidsmätning inte kan ligga till grund för några myndighetsbeslut.

Ambulansverksamheten har lämnat brandstationen till följd av nya radonmätningar som gjorts. Men dessa kan inte ligga till grund för myndighetsbeslut, enligt Olliver Norén, fastighetsansvarig på Kinda kommun.

Ambulansverksamheten har lämnat brandstationen till följd av nya radonmätningar som gjorts. Men dessa kan inte ligga till grund för myndighetsbeslut, enligt Olliver Norén, fastighetsansvarig på Kinda kommun.

Foto: Agnes Ganestål

Kisa2022-09-23 11:00

När vi når Olliver Norén för första gången efter att ambulansen har flyttat till Kisa wärdshus har han hittills bara nåtts av beskedet på ryktesvägar. Han har heller inte tagit del av protokollet med de radonmätningar som gjorts.

Knappt två dygn senare möts vi utanför kommunhuset. Han har fått rapporten skickad till sig och har hunnit sätta sig in i ärendet.

– Den här mätningen ger bara en ögonblicksbild och får inte ligga till grund för myndighetsbeslut, konstaterar han.

undefined
Olliver Norén menar att Kinda kommun har gjort vad den har kunnat. "Vi har varit behjälpliga med att lista alla tänkbara privata hyresvärdar i Kisa och vi har gett tips och förslag på om man vill titta mer på tillfälliga lösningar så som baracker, byggbodar, tillfälliga garagetält eller liknande", säger han.

Varken Strålsäkerhetsmyndigheten eller kommunal myndighetsutövning som bedriver tillsyn godtar sådana mätningar, menar Olliver Norén. För att en radonmätning ska godtas och tillåtas ligga till grund för myndighetsbeslut behöver mätningen pågå i minst två månader och dessutom mellan den 1 oktober och 30 april, under så kallad eldningssäsong, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten. Den senaste radonmätningen som utfördes pågick bara under sju dagar.

– Vi gjorde en långtidsmätning så sent som förra året, mellan december och mars under eldningssäsong, vilket är det som behövs för att få en skattning av årsmedelvärdet. Man kan inte få det genom en korttidsmätning som dessutom är utförd utanför eldningssäsong. Den långtidsmätningen visar på förhöjda radonhalter i källaren, men inte på plan ett eller två. Det är det som vi utgår ifrån och kan agera efter.

Han tillägger att det inte finns något lagkrav på hur ofta man bör göra mätningar av radon, men rekommendationen är var tionde år.

– Det är inte fel med korttidsmätningar, men de ska användas för att få en indikation på uppföljande långtidsmätningar.

Vad tänker du om att ambulansverksamheten nu flyttat ut ifrån brandstationen?

– Det är såklart olyckligt för alla parter. Det försämrar deras möjligheter att bedriva verksamhet och det är klart att det är något negativt.

undefined
Olliver Norén, fastighetsansvarig på Kinda kommun, står fast vid att kommunen har fullgjort sin plikt som hyresvärd när det gäller brandstationen i Kisa.

Enligt Olliver Norén har kommunen gjort allt i sin makt för att hjälpa Falck.

– Förhoppningsvis ska vi kunna hitta en lösning gemensamt. Vi har diskuterat deras lokalsituation under en längre tid. En av sakerna som vi har vidhållit är att vi är beredda att frångå avtalets uppsägningstid om de hittar en ny lokal, för att de inte ska stå med dubbla lokalkostnader. Vi sa det muntligt till dem redan i januari och de har också fått det skriftligt över mejl i mars.

Men de betalar fortfarande hyra nu, trots att de bor på Kisa wärdshus?

– Det har de inte tagit någon kontakt om över huvud taget. Det vi har sagt är att om de hittar en ny lokal så är vi flexibla med uppsägningstiden.

Du har tidigare sagt att kommunen har "fullgjort sin plikt som hyresvärd". Tycker du fortfarande det?

– Ja, det vidhåller jag. Vi har gjort lokalanpassningar för att tillgodose krav på till exempel ventilation, vi har tillhandahållit luftrenare för att förbättra inomhusklimatet och vi har gjort långtidsmätningar av radon under eldningssäsong för att få ett tillförlitligt mätresultat på radonhalterna. Såvida det inte kommer någon annan tillförlitlig mätning som säger något annat så är det svårt att hävda att vi inte fullföljt vår plikt som fastighetsägare, för det har vi.

Att mäta radon

Strål­säker­hets­myndig­heten har tagit fram metodbeskrivningar för hur radonmätningar i bostäder och på arbetsplatser ska göras för att mätningarna ska kunna användas som underlag för myndighetsbeslut.

Radonmätningar som görs i syfte att få en skattning av radonhaltens årsmedelvärde bör pågå i minst två månader under eldningssäsong, som normalt är mellan den 1 oktober och 30 april. Ju längre mätningstid, desto noggrannare blir radonmätningen.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!