Områdespolisen om rånet: "Inte en positiv utveckling"

"Vi har ingenting som tyder på en koppling till oroligheterna i Linköping". Det är områdespolisen Erik Johanssons tydligaste budskap efter fredagens väpnade rån i Kisa.

Erik Johansson är områdespolis med ett stort fokus på Kinda. Under måndagen var han på plats där delar av fredagens stora polisinsats ägde rum.

Erik Johansson är områdespolis med ett stort fokus på Kinda. Under måndagen var han på plats där delar av fredagens stora polisinsats ägde rum.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-09-20 18:14

På måndagseftermiddagen råder ett lugn vid bostadsområdet Kulla. En katt sitter och trycker vid en av husväggarna. Några barn leker vid lekplatsen lite längre bort. För bara några dagar sedan ägde en dramatisk polisinsats rum på platsen där tre unga män till slut kunde gripas – misstänkta för ett grovt väpnat rån. Områdespolisen Erik Johansson, som ofta jobbar i Kinda, berättar:

– Det här är en händelse som inte är centrerad till en enda plats. En del av händelseförloppet ägde rum här, i Kullaområdet, och det kan vara många som har sett eller hört något. Då får man gärna höra av sig till oss.

undefined
"Det finns inga uppgifter som tyder på att det här ska ha någon koppling till händelserna i Linköping", konstaterar Erik Johansson som menar att många av allmänhetens frågor handlar om just det.

Vad säger du om det som inträffade i fredags?

– I Kisa och Kinda är det ju överlag väldigt lugnt och det är klart att det inte är någon positiv utveckling som vi ser i samhället just nu. Här, där det finns ett bra samarbete mellan oss och kommunen, tycker jag ändå att det finns bra förutsättningar för att fånga upp individer som riskerar att hamna snett – på en kriminell bana, svarar Johansson.

Under lördagen fanns polispatruller på plats i Kisa och bostadsområdet Kulla för att prata med allmänheten och svara på frågor. Enligt Johansson gav frågornas karaktär uttryck för en hel del spekulationer och rykten.

– Det absolut första som jag fick till mig, när vi var här i lördags, var en oro som kan kopplas till Linköping och allt som har hänt där den sista tiden. En stor rädsla är att det här ska ha något att göra med den gängkonflikt som pågår men så är det inte. Allt tyder på att det här är en fristående händelse, förklarar områdespolisen.

undefined
"Det är för tidigt att säga vad som har gått snett eller om vi hade kunnat göra något för att förebygga den här händelsen", menar områdespolisen Erik Johansson.

Är de inblandade kända för polisen sedan tidigare?

– I alla fall en av individerna har en koppling till Kisa. Det är därför det kunde inträffa här, svarar han.

Initialt tydde uppgifterna på att en skottlossning hade ägt rum och att skjutvapen varit inblandade.

– Det är inte alltid det rör sig om riktiga vapen, en soft air-gun ser precis ut som en riktig pistol, men det upplevs såklart lika illa för den som får föremålet riktat mot sig. Utredningen får visa hur det har varit i det här fallet, förklarar Johansson.

undefined
"Om man har sett eller hört något som kan vara av intresse för utredningen, hör av er till oss", uppmanar Johansson.

Vad vill du säga till de Kisabor som känner en oro efter händelsen?

– Med det jag vet känns det här som en isolerad händelse mellan de inblandade individerna. Därför ser jag inte att boende i Kisa behöver att vara oroade för att det ska ske igen eller hända dem någonting.

Karta: Kulla, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!