Emil håller liv i 00-talets mötesplats för alternativa

Emil Turesson, 36-åriga Kisabon som är en av två ägare till den sociala medieplattformen för "alternativa" personer och livsstilar: Helgon. Hans alias på forumet är "Belmont".
Emil Turesson, 36-åriga Kisabon som är en av två ägare till den sociala medieplattformen för "alternativa" personer och livsstilar: Helgon. Hans alias på forumet är "Belmont".

Runt millennieskiftet uppstod communityt Helgon som ett alternativ till mer pastellfärgade sociala medier. 2005 hade Helgon 250 000 användare – i dag runt 500 aktiva. Östgöten Emil Turesson är en av ägarna.

Kisa 15 november 2023 11:31

– Jag har dejtat folk från Helgon, säger Kisabon Emil Turesson, en av två bolagsägare av webbcommunityt Helgon.

undefined
Emil Turesson är inte bara kulturhandläggare på Kisa bibliotek, utan också delägare i Helgon, ett community för "alternativa" på nätet.

Det är nog inget ovanligt uttalande – av de runt 250 000 personer i Sverige som har hängt på forumet borde rätt många ha dejtat varandra. Emil känner folk som gift sig efter att ha träffats där.

Men Helgon är och har aldrig varit en utpräglad dejtingsida, utan en mötesplats för människor som gillar punk, goth, synth, metal och andra normbrytande stilar.

undefined
Såhär ser startsidan på Helgon ut 2023.
undefined
Helgons bannerbild, från tiden då Helgon var som störst under tidigt 2000-tal.

Fenomenet med sociala medier började dyka upp runt millennieskiftet. 

– Många kände nog att andra mötesplatser var lite för färgglada, de ville ha något som gick "mer i moll", säger Emil. 

undefined
Emil "Belmont" Turesson äger och driver communityt Helgon tillsammans med Joakim "Vinternatt" Ahlström.

Då uppstod Helgon. Idag har communityt tappat rejält i medlemsantal. Av de 3 000 medlemmar som har stannat kvar är ungefär 500 aktiva.

– Många är nog kvar av sentimentala skäl. Men man kan fortfarande få bra tips på musik och konserter, säger Emil.

– Gränssnittet kan nog upplevas som ganska omodernt, tillägger han.

– Vi har ingen direkt ekonomi att tala om, så vi har inga resurser att marknadsföra forumet med.  

Runt 2009 uppstod en schism i ledarskapet för sidan, där ekonomin och bokföringen var inblandad. Krisen kom att kallas "Alla Helgons blodiga natt", och ledde till att frivilliga moderatorer som ägnat mycket tid åt forumet valde att lämna sidan i protest. Emil var då väletablerad som användare och moderator på forumet. Några år senare gick han och Joakim Ahlström in som delägare.

– Själva communityt återhämtade sig aldrig riktig, säger han.

Emil är idag 36 år gammal. Helgons andra delägare Joakim bor i Stockholm och är 37 – båda är i samma ålder som forumets genomsnittsmedlem.

"Vinternatt" är Joakim alias på Helgon. Emils är "Belmont". 

undefined
Joakim "Vinternatt" Ahlström, en av ägarna till Helgon. Han är 37 år och bor i Stockholm. Emil och Joakim lärde känna varandra via Helgon - idag äger de sidan tillsammans.

Emil tar upp det ansvar man har som ägare av sociala medier.

– Vi har kontaktat polismyndigheter när medlemmar på olika sätt har uttryckt till exempel suicidala tendenser, eller signalerat andra problem.

Emil och Joakim jobbar också mer vardagligt med sidan; ordningsregler är grundläggande. De får mycket ideell hjälp med moderering, marknadsföring och kodning.

– Hade vi haft lika många medlemmar som i början hade det inte räckt med Joakim och mig. Men nu när det är ganska få blir det ett community där folk bryr sig om varandra. Det växer fram ett förtroende både medlemmar emellan och mellan medlemmarna och oss. Jag har träffat en handfull nya människor som jag räknar som mina vänner där. Sociala medier är mycket mer än desinformation.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa