När 2019 summerades, för nästan exakt ett år sedan, var det trots den begynnande coronapandemin mestadels positiva tongångar från sparbanks-vd:n Johan Widerström. Då hade sparbanken precis presterat ett rekordstort resultat, plus 55,7 miljoner kronor, och den så kallade Idéfonden kunde utökas från 1,8 till 2,5 miljoner kronor. I år, med coronavirusets konsekvenser i bagaget, är läget annorlunda. Resultatet för 2020 landar nämligen på 23,4 miljoner kronor – 32,3 miljoner kronor lägre än föregående år.
– Vi äger en hel del aktier i Swedbank (1 750 000 stycken) och under förra året gjorde pandemin att Finansinspektionen la ett mer eller mindre heltäckande utdelningsförbud för alla aktiebolag på Stockholmsbörsen – så man genomförde i stort sett inga aktieutdelningar. Det innebar ett tapp på närmare 24 miljoner kronor för vår del, förklarar Widerström och fortsätter:
– Resterande miljoner i den minskade vinsten beror till stora delar på en lägre avkastningen från våra interna placeringar men också en ökad kostnad för regelverk och IT-verksamhet. Vi har till exempel betydligt mer resurser avsatta för att motverka penningtvätt.
Sparbankens allmänna administrationskostnader, där utgifterna för IT och regelverk är inräknat, ökade från 48 till 55 miljoner kronor under 2020. Den uteblivna aktievinsten och de ökade kostnaderna gör att Idéfonden, bidragspotten som finansierar ideella initiativ från det lokala föreningslivet, landar på 1,1 miljoner kronor under 2021 – 1,4 miljoner kronor lägre än året innan. Widerström förklarar:
– Storleken på Idéfonden är helt och hållet relaterad till resultatet. Resterande del av vinsten måste vi använda för att öka bankens eget kapital. Det finns tydliga regelverk för vilken kapitaltäckning vi behöver att ha för att kunna låna ut ännu mer pengar till bygden.
Det finns alltså inte utrymme för en större Idéfond?
– Myndigheterna och våra revisorer är väldigt noga med att det är den här nivån den ska hålla i relation till resultatet, svarar Widerström.
En betydligt mer positiv siffra under 2020 är affärsvolymen, alltså summan av sparbankens pengar i form av privat- och företagskonton, beviljade lån samt fonder, som enligt Widerström har vuxit rekordsnabbt. Med en tillväxt på 1,1 miljarder kronor har sparbankens affärsvolym passerat tio miljarder kronor. På de senaste tio åren har den siffran mer än fördubblats.
Har 2020-års tillväxt en koppling till pandemin?
– Ja, till viss del. På sparandesidan känns det som att våra kunder överlag inte har konsumerat lika mycket som tidigare år. Man har varit mer hemma och framförallt varit mer sparsam – både på konton och i fonder, svarar Widerström.
Den stora tillväxten över tid tror vd:n är en effekt av duktiga medarbetare, ett stort samhällsengagemang och sparbanksidén överlag.
– Jag skulle vilja säga att det är tack vare det jobb vi själva har lagt ned. Vi är ändå verksamma i bygder som inte har en enorm inflyttning, och där vi inte har haft några stora bostadsbubblor. I andra delar av Sverige kan affärsvolymen nästan växa av sig själv.
Vad tror du om bankåret 2021?
– Tillväxten har fortsatt under det första kvartalet och vi har fått, och kommer att få, aktieutdelningar. Trots den fortsatta pandemin är vår tro och förhoppning att det kommer att bli ett bra år, konstaterar Widerström.