Paret har skapat en prunkande oas mitt i Kisa

I ett hav av blommor står Sven-Arne och Gerty vid ett av Kisas äldsta hus som de kallar sin kolonilott.

Huset byggdes omkring 1870 och är ett av Kisas äldsta.

Huset byggdes omkring 1870 och är ett av Kisas äldsta.

Foto: Lina Edgar

Kisa2023-10-09 08:16

Dahlior, tagetes, rudbeckia och rosenskära är bara några av de många sorters blommor som samsas i de prunkande rabatterna runt det lilla röda huset med vita knutar där Gerty och Sven-Arne Alvin tillbringar sina dagar.

Att odling och trädgård är ett stort gemensamt intresse för paret går inte att ta miste på, och förutom alla blommor odlar de även en mängd olika grönsaker och frukter på tomten.

– Vi båda är uppvuxna på landet och vana vid att alltid hålla på utomhus. Trädgårdsintresset sitter liksom i ryggmärgen, säger Gerty och ler.

Tidigare bodde de på en gård i Tjustad strax utanför Kisa, men började under början av 2000-talet leta efter ett sommarhus att tillbringa sina lediga stunder i.

undefined
Odling och trädgård är ett stort gemensamt intresse för paret. "Trädgårdsintresset sitter liksom i ryggmärgen", säger Gerty.
undefined
Rudbeckia, dahlior, tagetes och mycket annat samsas i de många rabatter som fyller trädgården.
undefined
Även vindruvor går att finna i trädgården.

– Vi hittade detta och tyckte det kändes perfekt. Då var det inte mycket ordnat i trädgården, men vi såg stor potential. Vi kallar det för vår lilla kolonilott, skrattar Gerty.

Huset heter Adolfsborg och byggdes omkring 1870. Således är det ett av Kisas äldsta hus, men mycket har hänt sedan Sven-Arne och Gerty slutligen köpte det och gjorde det till sitt.

– Det var klätt i masonit invändigt när vi kom hit, så det var mycket att göra innan vi kunde flytta in. Dessutom är huset K-märkt, alla renoveringar har gjorts för att passa huset tidsenligt, säger Sven-Arne.

– Tomten bestod mest av gräsmatta och ett stort körsbärsträd när vi kom hit, så visst har det hänt mycket i trädgården. Det är roligt att ha detta som gemensamt intresse, säger Gerty.

undefined
Huset byggdes omkring 1870 och är ett av Kisas äldsta.
undefined
Gerty tycker om sin trädgård.

Hon intresserar sig främst för blommor medan Sven-Arne har hand om grönsaksodlingarna.

– Det blir mest potatis, ärter, gurkor och tomater för husbehovet. Vi är så gott som självförsörjande på grönsaker och förvarar så mycket vi kan i vår jordkällare till vintern, säger Sven-Arne.

Sommarens omväxlande väder bidrog dock till att flera grödor förlorades på ett eller annat sätt.

– Först var det väldigt torrt, sen blev det väldigt blött, men framförallt har vi haft lite bekymmer med olika sorters skadedjur. Både bladlöss, tvestjärtar och sniglar har förstört mycket av det vi odlat, men även ett hungrigt rådjur har försett sig i trädgården, säger Gerty.

undefined
Dahlior lyser upp trädgården.
undefined
Rader av färgsprakande tagetes växer längs grusgången.
undefined
Katten Missan kom till Sven-Arne och Gerty för lite lugn och ro när hennes ursprungliga ägare fick en valpkull.

En katt kommer fram och stryker sig kring Sven-Arnes ben när vi spatserar runt i trädgården.

– Vi kallar henne Missan, men det är egentligen grannens katt. När hans hund fick valpar för en tid sen kom hon ofta hit för lite lugn och ro, och sen har hon blivit kvar här, ler Gerty och Sven-Arne stryker katten över ryggen.

Trots att Sven-Arne närmar sig 92 år känner han sig pigg och rör sig obehindrat på stege, för att plocka vindruvor, och på knä för att rensa ogräs.

– Vi har fått vara friska och haft hälsan i behåll, det är vi väldigt tacksamma för.

undefined
Sven-Arne närmar sig 92 år, men känner sig pigg ändå. Han klättrar på stegar och står på knä och rensar ogräs.
undefined
Tomater, gurka och ärtor är bara några av de grödor som paret odlar i sin trädgård.

Trots parets stora kärlek till hemmet och trädgården så tycker de om att ge sig iväg och besöka andra delar av världen. 

– Jag har bland annat besökt Amerika, Egypten, Cypern och Mallorca när jag var yngre. Min första resa till Mallorca gick 1961. Då var charterturismen i sin linda och allt var nytt och spännande, säger Sven-Arne.

Paret träffades 1986 och har rest ihop sedan dess, bland annat har de besökt Tunisien, Italien och Grekland tillsammans.

– Det är spännande att se sig om i världen och se hur människor har det i andra länder. Och visst är det härligt att få längta hem lite ibland också, säger Gerty. 

undefined
Huset var i behov av renovering innan paret kunde flytta in. Då huset är K-märkt gjordes alla renoveringar på tidsenligt sätt.
Gerty och Sven-Arne Alvin älskar att påta in sin trädgård i Kisa.
Gerty och Sven-Arne Alvin älskar att påta in sin trädgård i Kisa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!