Parkeringen full när personalen kommer till jobbet

Personalen på Bergdalas äldreboende har fått tillåtelse att parkera gratis på kommunens mark, men nu tas platserna upp av närboende. "Kommer du vid sju så är det fullt", säger en av medarbetarna.

Cecilia Borg och Susanne Carlsson arbetar båda två på Bergdala äldreboende. De är besvikna över rådande parkeringssituation.

Cecilia Borg och Susanne Carlsson arbetar båda två på Bergdala äldreboende. De är besvikna över rådande parkeringssituation.

Foto: Agnes Ganestål

Kisa2022-10-04 17:00

Cecilia Borg och Susanne Carlsson arbetar på Bergdalas äldreboende. På andra sidan gatan, ovanför trottoaren, finns en kommunägd grässlinga där personalen, enligt dem själva, har fått tillåtelse att parkera.

– De som bor här har kommit på att de också kan stå här gratis, så nu tar de upp platserna, förklarar Cecilia Borg och pekar mot en lång rad parkerade bilar.

undefined
Medarbetarna på Bergdalas äldreboende vill inte behöva promenera från och till Folkets hus när det är dags att jobba. "Motion får vi ändå på jobbet. Vi går redan mellan 6 000 och 10 000 steg per pass. Jag behöver inte den extra motionen som det innebär att gå från Folkets hus och upp till jobbet", säger Susanne Carlsson.

Susanne Carlsson nickar och fyller i:

– Börjar du jobba kvart i sju kan det finnas någon ledig plats, men kommer du vid sju så är det fullt.

Vad har ni för parkeringsalternativ?

– Betalparkeringen, men skulle alla behöva stå där så räcker inte de platserna. Då har inte de besökande någonstans att stå heller. Många är äldre och orkar inte gå upp för backen, svarar Susanne Carlsson och fortsätter:

– Det kostar 25 kronor om dagen att stå där. På 4 veckor har jag 21 pass, för jag har delad tur varannan helg. Det blir ju drygt 500 kronor.

undefined
Ett 20-tal medarbetare arbetar på Bergdala per skift, dagtid, enligt Susanne Carlsson. De hyrda parkeringarna räcker inte till, men det gör heller inte gratisparkeringarna.

Hon vet inget annat äldreboende som drivs i kommunal regi där medarbetarna behöver betala parkering.

Cecilia Borg tar till orda:

– På kvällarna när vi slutar känns det inte så tryggt att röra sig själv här uppe. Då är det skönt att ha parkeringen rakt ut och slippa gå till Folkets hus.

undefined
"Det är skumt här uppe på kvällarna och man känner sig ganska ensam när man går ifrån jobbet vid 21:30", säger Cecilia Borg.

Mellan äldreboendet och Folkets hus är det knappt 500 meter. Hon tillägger att det finns möjlighet att hyra en parkeringsplats, men den parkeringen ligger högst upp på gatan och då behöver man ändå röra sig i mörkret ensam efter ett avslutat kvällspass.

Samtidigt finns det flera lediga parkeringsplatser inne på gården, menar kollegorna. Susanne Carlsson har varit i kontakt med Kindahus angående en sådan parkering.

– Jag ringde i somras och frågade för jag såg att det var många tomma, men de är till för de boende. Det fanns en parkering kvar att hyra längst upp (dit personalen hänvisats) så det skulle ju ändå inte räcka till alla. Många måste ha bil. Jag bor i Ydre och jag kan inte välja att åka kommunalt.

undefined
Bergdalas äldreboende.

Samtidigt som de två medarbetarna är besvikna över situationen vill de tydliggöra att kommunen varit hjälpsamma.

– De har varit väldigt samarbetsvilliga, säger Cecilia Borg.

Vad skulle ni vilja se för åtgärder på problemet?

– Att det bara är vi som får stå här. Kanske att de kunde slipa till trottoarkanten också. Det frestar på bilen att köra upp för den varje dag, säger Susanne Carlsson.

undefined
En av betalparkeringarna ligger mitt emot den gratisparkering som kommunen gjort i ordning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!