Partiduon presenterar budget: Vill höja med 50 öre

I en oviss budgetprocess är det Centern och Liberalerna som har störst chans att få igenom sitt budgetförslag. Ett förslag som sätter sitt hopp till sparkrav och effektiviseringar.

En handskakning? Nej, en armbågshälsning får illustrera att Liberalerna, med Lars Karlsson, och Centern, med Anders Ljung, kommit överens om ett eget budgetförslag när samarbetet med S gick i kras.

En handskakning? Nej, en armbågshälsning får illustrera att Liberalerna, med Lars Karlsson, och Centern, med Anders Ljung, kommit överens om ett eget budgetförslag när samarbetet med S gick i kras.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-10-15 14:00

Nej, partiernas samarbete med Socialdemokraterna (S) höll inte när en ny budget för 2021 och en plan för de efterföljande fyra åren skulle förhandlas fram. Visserligen regerar de fortfarande tillsammans som en koalitionen men om så förblir fallet efter fullmäktigemötet den 16:e november återstår att se. Kan det möjligtvis bli en ny politisk ledning?

– Det är en diskussion som vi får ta när vi vet vilken budget som klubbas igenom, konstaterar Anders Ljung (C) och Lars Karlsson (L) och fortsätter sedan:

– Vi får se vart vindarna blåser men vi hade en dialog den 21:e september där Moderaterna var de enda som presenterade sitt förslag. Då kändes det som, när vi lyssnade till de övriga partierna, att det kan gå åt rätt håll för oss.

undefined
Det var skattehöjningen, och hur mycket som ska sparas de kommande åren, som gjorde att C och L inte kom överens med den tredje koalitionskollegan.

I korta drag vill C och L i större utsträckning än S fokusera på sparkrav och effektiviseringar. Därför föreslår partiduon en temporär skattehöjning på 50 öre år 2021 och 2022. Därefter hoppas de kunna återställa skattesatsen till nuvarande nivå. Om detta ska gå i lås måste besparings- och effektiviseringskraven, på 1,5 procent nästa år (cirka nio miljoner kronor) och två procent 2022 (cirka tolv miljoner kronor), ros i hamn. Mellan 2023 och 2025 kvarstår sparkravet på två procent.

– När vi har hamnat i den här situationen, där vi har problem med ekonomin, tycker vi att det är viktigt att tänka långsiktigt. Kommunens kostnader ökar mer än intäkterna och bryter vi inte den trenden kommer skattehöjningarna bara att ätas upp. Därför vill vi fokusera på effektiviseringar och besparingar, förklarar Karlsson.

Under budgetprocessen har kommunens förvaltningar signalerat att ett effektiviseringskrav på en procent är görbart.

Är två procent då rimligt?

– Den andra procenten - där måste politiken ta på sig ansvaret. Vi har självklart en plan men den går vi inte in i detalj på i nuläget, svarar Ljung.

Blir det nedskärningar?

– Det kanske kan vara något litet, som inte gör jätteont att ta bort, som får stryka på foten.

undefined
Ljung (C) och Karlsson (L) tror att effektiviseringar och besparingar är nyckeln till att kommunens ekonomi ska vända den negativa trend som varit.

När det gäller konkreta satsningar är partiduon fåordig. Två miljoner kronor ska skapa fler heltidstjänster inom vården och ytterligare två miljoner kronor ska öka tillväxten.

– Vårt fokus kommer att ligga på satsningar som minskar våra kostnader på sikt men också inbringar fler intäkter. Det tror jag är nyckeln för att vi ska lyckas, avslutar Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!