Partiet polisanmälde – åklagare inleder förundersökning

Den avgående toppolitikern i Kinda kommer att utredas – misstänkt för bedrägeri. "Jag har gett polisen utredningsdirektiv i ärendet", berättar kammaråklagaren Susanna Petersson.

Socialdemokraterna, genom Conny Forsberg och Hans Måhagen, polisanmälde den avgående toppolitikern i Kinda. Nu har åklagare valt att inleda förundersökning.

Socialdemokraterna, genom Conny Forsberg och Hans Måhagen, polisanmälde den avgående toppolitikern i Kinda. Nu har åklagare valt att inleda förundersökning.

Foto: Dennis Petersson/TT/Arkiv/bildmontage

Kisa2021-02-01 14:42

Till grund för beslutet att inleda förundersökningen ligger den polisanmälan som Socialdemokraterna, genom Conny Forsberg och Hans Måhagen, nu har gjort. Efter kommunrevisionens granskning av politikerarvoden och de felaktigheter som har upptäckts anser partiet att det är deras skyldighet att låta en rättsprövande myndighet utreda politikern Lars Karlssons (L) agerande.

– Det ska ha gjorts en del felaktigheter kring utbetalda arvoden och brottet bedöms i dagsläget som bedrägeri men sedan får vi se vad det hela leder till. Nödvändiga uppgifter ska nu inhämtas under förundersökningen, förklarar åklagaren Susanna Petersson och fortsätter:

– Det som är viktigt att komma ihåg är att det är ganska långt ifrån att en anmälan kommer in till att vi beslutar om att väcka åtal eller inte. Oftast har vi bara informationen i anmälan att gå på och behöver införskaffa mer bedömningsunderlag innan beslut.

undefined
"Det ska ha gjorts en del felaktigheter kring utbetalda arvoden och brottet bedöms i dagsläget", säger kammaråklagare Susanna Petersson som berättar att en förundersökning nu har inletts.

Björn Goding på bedrägeriroteln bekräftar att polisen nu har fått direktiv från åklagaren.

– När förhör med involverade är klara kommer en ny åklagarkontakt att tas för att se vilka fortsatta direktiv som gäller.

På frågan om att en rättslig utredning nu inleds svarar Lars Karlsson själv följande:

– Det känns självklart olustigt. I sak är det inget konstigt med att de utreder ärendet om de har fått en polisanmälan. Min uppfattning är fortfarande att jag inte har gjort något brottsligt och välkomnar därför en utredning.

Karta: Åklagarkammaren i Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!