Det var inför påskhelgen som Inga Strömberg skulle plantera påskliljor vid sin mammas och pappas grav på Kisa kyrkogård då hon möttes av att gravstenen var nedfälld. Hon hade inte fått någon information i förväg om att stenen skulle ligga på marken då den inte blivit godkänd i provtryckningen.
Att provtrycka gravstenar innebär att stenarnas stabilitet testas så att de inte ramlar av sig själva. Provtryckning standardiserades efter att en 8-årig flicka omkommit då hon fått en gravsten över sig på Bollebygds kyrkogård i Västra Götaland 2011.
– Vi har som krav på oss att provtrycka stenarna. I år handlar det om ungefär 700 stenar. Men hädanefter kommer vi inte att lägga ner stenarna utan istället stolpa upp dem. När vi såg stenarna ligga där såg vi själva hur illa det såg ut, säger Anna Rambin, kyrkogårdschef i Kinda pastorat.
Kommer även de liggande stenarna att stolpas upp?
– De som redan ligger ner har vi inte gjort något åt.
Varför fick inte gravrättsinnehavarna information i förväg?
– Vi hade skickat ut information via brev men det var inför påsken så det kanske tog några extradagar för folk att få breven på grund av helgdagar och liknande.
Provtrycksarbetet utförs av ett företag som pastoratet har anlitat. Eventuella problem med stenarna behöver i sin tur åtgärdas av gravrättsinnehavarna.
– I Kisa lär vi väl bli klara med provtryckningen inom ett par veckor, säger Anna Rambin.