Pensionärsföreningen 70 år – "En tårta räcker inte"

I 70 år har PRO skapat meningsfulla sammanhang för äldre och funktionshindrade i Kisa. Det ska firas med hembakat och Frasses band.

I samlingsrummet finns bilder på tidigare ordföranden i PRO. Bo Ohlsson och Anette Nystrand Svensson.

I samlingsrummet finns bilder på tidigare ordföranden i PRO. Bo Ohlsson och Anette Nystrand Svensson.

Foto: Emelie Wiman-Lindqvist

Kisa2023-10-06 08:16

En enorm nyckel ligger på bordet. PRO:s vice ordförande Bo Ohlsson och sekreteraren Anette Nystrand Svensson ser finurliga ut.

– Den behövs för att komma in i själva samlingsrummet. Senare i eftermiddag äger studiecirkeln om Kindas historia rum här, säger Anette Nystrand Svensson.

Bo Ohlsson lägger till:

– Det finns en lika enorm nyckel som hänger på anslagstavlan. Den går till toaletten.

Föreningen i Kisa fyller 70 år i dagarna. Jubileet firas den 4 oktober i Församlingsgården där det bjuds på trerättersmiddag. För underhållningen står Frasses band, något som Bo Ohlsson ser särskilt mycket fram emot. Till kaffet får gästerna avnjuta hembakad tårta. 

– Eller tårtor, framhåller Bo Ohlsson och fortsätter:

– En tårta räcker inte till de 90 personer som är anmälda.  

En typisk PRO-medlem finns inte, enligt de två styrelseledamöterna. Istället är medlemmarna en blandning av människor som vill umgås över vitt skilda saker såsom slöjd, spanska, knyppling, canasta och tvåändsstickning. PRO samarbetar mycket med Sparbanken, men framförallt med ABF.

Medlemsantalet i föreningen är omkring 320. För tio år sedan var det runt 480. En anledning till det minskade antalet tror Anette Nystrand Svensson är en generationsfråga – människor engagerar sig inte lika mycket i föreningar nu som förr. 

En annan anledning är att det inte är helt enkelt att nå ut till potentiella medlemmar. Många äldre saknar tillgång till sociala medier. Men vid Stora Torgets anslagstavla finns ett PRO-skåp med information. En del av föreningens studiecirklar rör sådant som digital kunskap.  

Föreningen ägnar mycket tid åt uppsökande verksamhet, framförallt inriktad mot äldre och funktionshindrade som har svårt att ta sig ut på egen hand.

Att kunna röra sig fritt utomhus är viktigt, inte minst för äldre. PRO:s representanter i Rådet för äldre- och funktionshinderfrågor har därför lyft frågan om möjligheten för kommunen att kunna förskriva utomhusrullatorer som hjälpmedel. I väntan på besked kan man gå på vandring eller spela boule med föreningen. Eller besöka deras populära fredagskafé.

Den enorma nyckeln öppnar dörren till gemenskap.
Den enorma nyckeln öppnar dörren till gemenskap.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!