Stora hål att fylla för Folktandvården

Den som vill få en tandläkartid i Kisa kan få vänta länge. Här finns ingen fast tandläkare att tillgå. Det finns heller ingen tandhygienist. "Det är klart att det är problematiskt", säger verksamhetschef Axel Dahlstedt.

Situationen i Kisa är inte unik. Det är överlag svårt att rekrytera personal till landsbygd och glesbygd, något som både Lotta Blomberg och Axel Dahlstedt betonar. "Storstaden lockar och man väljer inte att flytta ut på landsbygden i samma utsträckning", säger Axel Dahlstedt.

Situationen i Kisa är inte unik. Det är överlag svårt att rekrytera personal till landsbygd och glesbygd, något som både Lotta Blomberg och Axel Dahlstedt betonar. "Storstaden lockar och man väljer inte att flytta ut på landsbygden i samma utsträckning", säger Axel Dahlstedt.

Foto: Emelie Wiman-Lindqvist

Kisa2023-01-20 05:00

Väntetiderna till Folktandvården i Kisa är långa.

Här finns två tandläkare på plats måndagar och en på tisdagar, meddelar klinikchef Lotta Blomberg.

undefined
Lotta Blomberg menar att man inte har haft kapacitet att kalla in till klinikens vanliga undersökningar. Det beror delvis på, menar hon, att Folktandvården stängde under pandemin.

– De dagarna försöker vi, i mån av tid ta emot akuta fall, fortsätter hon.

Då är det listade patienter som kommer. Andra akuta patienter hänvisas till jouren i Linköping.

Enligt Lotta Blomberg är väntelistan lång.

– Vi har inte haft kapacitet att kalla in till våra vanliga undersökningar.

Det beror delvis på, menar hon, att Folktandvården stängde under pandemin.

undefined
Väntetiderna till Folktandvården i Kisa är långa. Här finns två tandläkare på plats måndagar och en på tisdagar. "De dagarna försöker vi, i mån av tid ta emot akuta fall", säger klinikchef Lotta Blomberg.

– Vi var inte i fas innan och vi kom inte i bättre fas efter den stängningen. Skulle vi få fullbemannat här skulle vi kunna börja beta av den listan snabbare.

Den möjligheten gapar stort med sin frånvaro.

– Vi har haft svårt med rekrytering och pensionsavgångar.

På Folktandvården i Kisa arbetar, förutom Lotta Blomberg, tre tandsköterskor.

– De är rutinerade och om det är något som vi bedömer att en tandsköterska kan titta på erbjuder vi patienten att komma hit.

Axel Dahlstedt, chefstandläkare och verksamhetschef på allmäntandvården i Folktandvården i Östergötland, säger att den här situationen är talande för landsbygden i hela Sverige.

undefined
"Folktandvården jobbar efter uppdraget att vi ska ta hand om alla som söker till oss och när vi har en situation av ansträngt resursläge, som i det här fallet, då börjar vi med dem som har störst behov", säger Axel Dahlstedt, chefstandläkare och verksamhetschef på allmäntandvården i Folktandvården i Östergötland .

– Det är tätt om tandläkare i storstäderna, men på landsbygden är det svårare.

Varför är det så?

– Det är som med andra sådana här yrken. Storstaden lockar och man väljer inte att flytta ut på landsbygden i samma utsträckning.

Han fortsätter:

– Det vill vi givetvis lösa genom att bland annat dela på de resurser vi har. Till exempel hjälper kliniker i Linköping till att bemanna mindre kliniker som Kisa.

undefined
På Folktandvården arbetar förutom Lotta Blomberg (som är tandsköterska i grunden) tre tandsköterskor. Det finns ingen tandhygienist och ingen fast tandläkare.

Hit har alltså två tandläkare det senaste året åkt från Linköping ett par dagar i veckan.

Om någon av dessa tandläkare blir sjuk eller vabbar blir den dagen tom, menar Axel Dahlstedt.

– Vi har inga tandläkare som står på vänt och får hoppa in, utan då får man avboka patienterna den dagen. 

Är det något ni tittar på, att få en fast tandläkare till Kisa?

– Ja, absolut. Vi vill naturligtvis ha tandläkare på plats så att vi täcker det behov som finns i Östergötland. Vi arbetar i många olika spår för att bemanna Östergötland med tandläkare.

Hur länge får man vänta? 

– Det beror på. Folktandvården jobbar efter uppdraget att vi ska ta hand om alla som söker till oss och när vi har en situation av ansträngt resursläge, som i det här fallet, då börjar vi med dem som har störst behov.

De med akuta besvär, menar han, får i princip hjälp direkt.

– Finns det ingen tandläkare på plats (i Kisa) får man åka till jourkliniken inne i Linköping.

undefined
"Vi inte erbjuda vård i den mån som vi skulle vilja göra. Det är klart att det är problematiskt. Vi skulle gärna vilja kunna ta in patienter samma dag som de ringer men så ser läget inte ut", säger Axel Dahlstedt om situationen i Kisa.

En ny patient som vill komma på undersökning ska få en bedömning av sin tandhälsa inom tre månader.

– Så ser vårt uppdrag ut.

Vid det besöket görs en bedömning hur ofta man behöver gå till tandläkaren.

Har man nyligen fått tänderna bedömda, är frisk och inte har någon större risk att drabbas av sjukdom men ändå vill komma för en ny rutinundersökning kan det ta stopp.

– Då kan vi säga att det blir svårt, då vi har så pass många sjuka patienter som vi måste prioritera.

Vilka har förtur?

– Nummer ett är behovet av vård. Akuta besvär är absolut viktigast. Människor ska inte behöva ha ont.

Sedan är det barnens tur.

– Vi har ett befolkningsansvar att ta hand om alla barn, oavsett vad.

Ser du tandläkarsituationen som problematisk i Kisa?

– Tillsammans löser vi som organisation en stor del av verksamheten i Kisa. Sen kan vi inte erbjuda vård i den mån som vi skulle vilja göra. Det är klart att det är problematiskt. Vi skulle gärna vilja kunna ta in patienter samma dag som de ringer men så ser läget inte ut.

undefined
Situationen i Kisa är inte unik. Det är överlag svårt att rekrytera personal till landsbygd och glesbygd, något som både Lotta Blomberg och Axel Dahlstedt betonar. "Storstaden lockar och man väljer inte att flytta ut på landsbygden i samma utsträckning", säger Axel Dahlstedt.

Axel Dahlstedt tycker inte att de uppgifterna kring antalet tandläkare bidrar så mycket till helhetsbilden.

– Hur många personer det är på en plats är inte det som avgör hur stor kapacitet man har. Det handlar så otroligt mycket om vilken sorts patienter som kommer in. På olika kliniker i Östergötland ser patientläget olika ut. Fem personer på en klinik kan behandla ett visst antal personer medan fem personer på en annan klinik kanske inte klarar av lika många. Det är svårt att jämföra rakt av.                                                                                                                                                                                                         

Folktandvården i Kisa

Folktandvården i Kisa är öppen måndag-torsdag varje vecka och måndag- fredag varannan vecka.

Mottagningen samarbetar med Österbymo och Rimforsa.

Revisionsundersökning är de besök man kallas till när man är listad hos en klinik. Hur tätt det är mellan besöken beror på patientens tandhälsa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!