Källare svämmades över av ovädret: "Känner mig maktlös"

När det kraftiga regnovädret drog in över Kinda under tisdagen fick företagaren Peter Monell se sin källare svämmas över. "Det är inte första gången", säger han uppgivet.

"Det här är inte första gången", säger Kisaföretagaren Peter Monell när han pumpar ut vatten ur hans källare.

"Det här är inte första gången", säger Kisaföretagaren Peter Monell när han pumpar ut vatten ur hans källare.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-07-27 16:56

Precis intill riksväg 23/34 i Kisa håller Peter Monell på att få igång en vattenpump. Här har han, under de senaste 25 åren, utvecklat och monterat toalettsitsar genom det egna företaget Rebex Homecare. Att fastighetens källare fylls med vatten har varit ett återkommande problem under lång tid. När vi ses har det precis fallit stora mängder nederbörd över kommunen.

undefined
"Jag känner mig maktlös", säger Peter Monell vars källare ofta svämmas över när det regnar och brunnarna på riksväg 23/34 täpps igen eller fylls med vatten.

– Jag känner mig väldigt maktlös. Jag har säkert femtio mobilfilmer på hur det kan se ut här när regnet öser ned. När brunnarna på riksvägen blir fulla är det kopiösa mängder vatten som rinner ned i min källare. Det blir som en fors ned här, konstaterar Monell medan han monterar den vattenpump som han precis har lånat från kommunens räddningstjänst.

undefined
Vattenpumpen lånade Peter Monell av Kindas räddningstjänst.

I och med att hans källare tidigare har svämmats över är Monells självrisk hög hos försäkringsbolaget. Därför utför han hellre pumpningen på egen hand än att ta hjälp av brandkåren.

– Det här är ett jätteproblem som bara har ökat med åren. Källaren har svämmats över flera gånger och ibland räcker det att det kommer fem-sex millimeter regn. Brunnarna täpps igen av allt som timmerbilarna tappar, menar Monell.

undefined
I källaren har Monell framförallt färgburkar, cement och dylikt. "Men man vill ändå inte ha in vatten", konstaterar han.

Kisaföretagaren har flera gånger kontaktat Trafikverket som han menar är den myndighet som bär ansvaret:

– Hur svårt skulle det vara att rensa brunnarna en gång om dagen? Det enda Trafikverket svarar är att de känner till problemet.

Vi söker Trafikverket för en kommentar men har ännu inte lyckats.

undefined
Under tisdagen föll stora mängder regn över Kinda.
Karta: Storgatan, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!