Plåtföretaget i Kisa som kör så det ryker

Medarbetarna på BTT Plåt i Kisa kör så det ryker. ”Ja, det gör vi verkligen. Här tillverkas 10 000-tals delar varje dag. Det är en otrolig snurr på produktionen och vi behöver anställa fler”, säger Rickard Gadmar, platschef sedan ett år tillbaka.

Svetsaren och Kisabon Jim Öst.

Svetsaren och Kisabon Jim Öst.

Foto: Stefan Holgersson

Kisa2018-09-27 17:19

BTT Plåt är ett av tre företag som ingår i PARS-koncernen. I Kisa tillverkas och bearbetas kvalitetsdetaljer i tunn- och mediumplåt, från 1 till 25 millimeters tjocklek. Företaget strävar efter att ligga längst fram i utvecklingen.

– Det uppnår vi genom att hela tiden utbilda vår personal och investera i vår maskinutrustning. Just i dag har vi kört i gång vår senaste investering, en halvautomatisk kantpress för fyra miljoner kronor. Och det finns behov av fler maskininvesteringar. Det handlar mycket om teknik i dag, säger Rickard Gadmar.

BTT ligger invid vägen mot Tolvmannabacken. Företaget är kanske inte så känt för gemene man, vilket han tror beror på att de bedriver legotillverkning på uppdrag av andra företag och inte tillverkar egna produkter under ett specifikt varumärke.

– Vi får inte ut vårt namn på samma sätt, vilket kan vara en nackdel i rekryteringen. I dagsläget har vi behov att anställa flera svetsare och lackerare. Men det är svårt att hitta rätt kompetens, säger Rickard Gadmar.

Under det senaste året har emellertid ett 15-tal personer nyanställts och personalstyrkan vuxit från 60 till 75 medarbetare. Omsättningen har ökat från knappt 60 till drygt 80 miljoner kronor. Budgeten för det här året ligger på 100 miljoner.

– Som legotillverkare är vi beroende av hur det går för våra kunder. Nästan alla har ökat i volym, vilket i sin tur sätter press på oss att leverera. Vi har ett högt tempo i produktionen.

Förra året tillverkades 1,3 miljoner plåtdetaljer, fördelat på 5 000 olika artiklar. Det är med andra ord en otrolig variation i vad som produceras – allt från små fästen till kompletta sopvagnar (för Broddson i Motala).

– Serierna är oftast små och specialbeställda. Vi får i princip en ritning och gör en detalj som prov, för att visa kunden att vi kan tillverka den. Det kan behöva göras ändringar innan vi startar produktionen på allvar, säger Rickard Gadmar.

– Vår mest kända kund är Volvo Construction. Vi är deras största leverantör av komplexa detaljer inom tunnplåt till de svenska fabrikerna. Det är plåtdetaljer till chassi och motorutrymme i dumprar och hjullastare.

Rickard Gadmar är angelägen om att medarbetarna trivs på jobbet, och hoppas att fler söker sig till BTT.

– Det finns ju de som pendlar ut från Kisa till jobb på andra orter, men som absolut skulle passa in här.

På BTT Plåt i Kisa har man precis kört i gång den senaste investeringen, en halvautomatisk kantpress för fyra miljoner kronor. Arbetsledaren Milad Fattahi och platschefen Rickard Gadmar är angelägna om att driftsättningen går som planerat.
På BTT Plåt i Kisa har man precis kört i gång den senaste investeringen, en halvautomatisk kantpress för fyra miljoner kronor. Arbetsledaren Milad Fattahi och platschefen Rickard Gadmar är angelägna om att driftsättningen går som planerat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!