Polisen drog sina vapen: "Var absolut redo att agera"

Polispatrullen drog sina tjänstevapen vid gripandet efter knivdådet i Kisa. "Det blev ett hårdare ingripande av oss eftersom han inte gjorde som vi ville", berättar insatsledaren Niklas Roosvall.

Polisen Niklas Roosvall var insatsledare vid förra veckans knivdåd. "Det blev ett hårdare ingripande av oss eftersom han inte gjorde som vi ville", berättar han.

Polisen Niklas Roosvall var insatsledare vid förra veckans knivdåd. "Det blev ett hårdare ingripande av oss eftersom han inte gjorde som vi ville", berättar han.

Foto: Märta Svensson/bildmontage

Kisa2020-07-29 11:00

Knivattacken vid butiken på Storgatan inträffade under torsdagseftermiddagen i förra veckan och i måndags kunde en man i 25-års åldern häktas på sannolika skäl misstänkt för mordförsök. Innan gripandet utspelade sig dock dramatiska scener på Kisas gator där den misstänkta mannen, av vittnen och polis, beskrevs som "utåtagerande och högljudd".

– Inledningsvis har vi vittnesmål som pekar ut var den här individen befinner sig. När patrullen kommer till platsen är det stökigt och de betvingar honom med vapen för att han har en kniv i handen. Som jag sedan har fått det förklarat för mig släpper han kniven men försöker springa ifrån patrullen. Då används pepparspray, han brottas ned och beläggs med hand- och fotfängsel, förklarar Niklas Roosvall, insatsledare vid lokalpolisområde Linköping.

Hur nära var det att skott avlossades?

– När man betvingar någon med tjänstevapnet måste man som polis vara beredd på att använda det. Som situationen var vid det här tillfället var patrullen absolut redo att agera och då låg varningsskott närmast till hands.

undefined
I måndags kunde en man i 25-års åldern häktas på sannolika skäl misstänkt för mordförsök.

Enligt Roosvall larmades ett tiotal patruller, både småländska och östgötska, till platsen. Ingen patrull fanns dock i Kisa.

– Ofta vid de här priojobben får vi åka från Linköping och har gjort så även tidigare. Nu blev det precis som vi ville ha det, att allmänheten iakttog och rapporterade till oss. Jag är nöjd med insatsen, avslutar Roosvall.

Karta: Storgatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!