I början av mars tidigare i år slog skolans personal larm om ett allt hårdare klimat på sociala medier och att de upplever att antalet nätrelaterade konflikter ökar. Bilden bekräftades sedan av polisen som under slutet av 2020 och början av 2021 kunde se ett ökat antal polisanmälningar – vilket i sin tur ledde till flera påbörjade förundersökningar. Samtliga förundersökningar rör så kallade exposekonton där nakenbilder, eller mer eller mindre lättklädda bilder, på ungdomar publiceras och sprids vidare.
– Ingen förundersökning som påbörjades under senvintern har lagts ned utan vi jobbar fortfarande vidare med dem. Vi håller målsägandeförhör och sedan får vi se utifrån dem, och andra saker som vi samlar in, hur vi väljer att gå vidare. Vi måste kunna knyta brotten till en person, förklarar förundersökningsledaren Martin Hedberg och fortsätter:
– Det här är utredningar som tyvärr är svåra att nå framgång i och som oftast tar lång tid. Många appar där brotten förekommer ägs av utländska företag som inte har sina servrar i Sverige, där andra regler gäller, och det tar oftast lång tid att få ut information.
Hur lång tid räknar ni med att utredningarna ska ta?
– Det är nästan helt omöjligt att ha en uppfattning om. Givetvis är det alltid önskvärt att utredningarna ska gå så snabbt som möjligt, så att minnesbilder och fakta fortfarande är färskt, svarar Hedberg.