Olliver Norén, fastighetsansvarig på Kinda Kommun, är nöjd.
– Givet de förutsättningar vi hade att arbeta utifrån är jag ändå nöjd att vi kunde ha en alternativ lokalisering på plats på så kort tid. Det här var i somras mitt under semestrar då vi insåg att vi inte kunde vara kvar på Tornhagen.
Lokalen på Brandvägen, dit två avdelningar har evakuerats, har tidigare använts av kommunen för förskolerelaterad verksamhet.
– Det var inte många anpassningar vi behövde göra för att flytta in.
Han vågar inte svara på frågor om hur personalen har upplevt det hela, men har haft dialog med rektor Susanne Andersson.
I skrivande stund håller tjänstemännen på att bereda olika alternativ för politiken att ta ställning till. Ska man renovera eller ska man bygga nytt?
– De olika alternativen presenteras utifrån både mjuka och hårda värden.
De olika beredningarna sker i samarbete mellan samhällsbyggnads- respektive bildningsförvaltningen.
Initialt var kommunen mer angelägna om att renovera och flytta in så fort som möjligt. Nu har man stannat upp.
Vad fick er att stanna upp?
– Vi har lyckats köpa oss tid. Vi har möjlighet att vara på Brandvägen under lång tid om så behövs. Då finns det ingen poäng med att göra några förhastade beslut eller åtgärder, utan att i stället göra rätt från början. Detta är en så pass stor fråga att det är bra med politisk förankring och politiska beslut för att välja hur man ska gå vidare.
Betänketiden ger utrymme att noga arbeta igenom vilka alternativ som finns, menar han.
– Det mest kostnadseffektiva är att renovera, säger Olliver Norén.
Han påpekar att det inte finns en obegränsad budget.
– Det är ändå skattepengar vi hanterar och då bör de användas för att få ut maximal nytta.
Däremot, påpekar han, finns det andra faktorer som är värda att ta hänsyn till. Det är därför det görs i samverkan mellan de två förvaltningarna.
– Jag kanske ser det ur ett perspektiv medan förskolepedagoger och rektorer ser det ur ett annat, säger han och fortsätter:
– I slutändan handlar det om att skapa bra förutsättningar för personal och barn.
Har ni varit tillräckligt transparenta gällande vilket mögel man har hittat?
– Det tycker jag. Det första vi gjorde när vi fick rapporten var att informera personalen på ett möte. Det är de och barnen som berörs direkt.
Personalen fick rapporten utskickad samma dag som tjänstemännen fick den. De hade möjlighet att läsa på till mötet och personal och tjänstemän hade förberett frågor till författaren till rapporten.
Personalen menar att de under en längre tid har påtalat problem med fuktskador på Tornhagen, men att ingen har lyssnat på dem. Vad tänker du om det?
– Jag kan inte svara på något som skett före min tid. Under mina knappa tre år har vi gjort åtskilliga åtgärder. Man visste inte från början vad grundorsaken till felet var. Det har tagit tid att komma till rätta med det. När vi insåg vad som var problemet agerade vi direkt.
Han betonar att han kan förstå att personalen inte känner sig lyssnad på, men vill poängtera att man under hans tid som fastighetsansvarig på Kinda kommun har gjort felsökningar.
– Vi har absolut varit lyhörda och tagit det på allvar, men vi har inte hittat felet förrän relativt nyligen.
Enligt Olliver Norén kommer beslut om Tornhagens framtid under början av 2023.