Beskedet kom tidigt på tisdagen, dels efter påtryckningar från en rad kulturpersonligheter i kommunen, men också efter Region Östergötlands initiala förslag på en ny länstransportplan för åren 2022-2033. Vändningen har, enligt Segerstéen, mognat fram över helgen och kunde slås fast efter diskussion med samarbetspartierna Liberalerna och Centerpartiet. Moderatpolitikern förklarar:
– Jag hade samråd med regionen i fredags och efter en dialog med ansvariga politiker i trafik- och samhällsplaneringsnämnden föddes ett ljus kring förbifarten. De rådde oss att ändra vårt sätt att agera. Det räcker inte bara att trycka på om den stora trafikmängden utan vi måste också, på ett tydligare sätt, visa hur vi vill utveckla kvarteren runt Storgatan i centrala Kisa.
– Där kommer frågan om Dalkulla in. Fastigheten är en viktig pusselbit av Vråkenområdet som i sin tur är en viktig pusselbit för att kunna utveckla ett mer livaktigt centrum och förvandla Storgatan från en delare till en centrumfåra.
Enligt kommunalrådet kommer kommunstyrelsen, vid nästa presidium-möte, att ge kommundirektör Sergei Sorokin i uppdrag att inleda ett arbete för att formulera tankar, idéer och skisser för utvecklingen kring Storgatan. Samhällsbyggnadsnämnden kommer att i sin tur initiera ett ärende som ska avbryta försäljningen av Dalkulla.
– Nu ska vi diskutera den här frågan, ta fram idéer och få inspel från olika håll och kanter. Det finns ju ett antal kulturvänner som har fokus på frågan och jag ska ha en dialog med Kisa handel & service, förklarar Segerstéen och fortsätter:
– Nu går länstransportplanen ut på remiss och under den tiden är tanken att vi ska kunna spela in våra tankar kring utvecklingen av Kisa centrum. Det är inte säkert att förslaget kommer att ändras i första vändan men vi kommer att fortsätta argumentera.
Borde ni ha dragit i bromsen, kring försäljningen, tidigare?
– Nej, ljus tänds då och då och alla frågeställningar går inte att lösa samtidigt, svarar Segerstéen.
Men processen har ju skapat ovisshet för hyresgästerna?
– Ja, det är självklart och hyreskontrakten är ju uppsagda. Jag ser det som naturligt att det tecknas nya avtal.
Hur mycket har kulturpersonligheternas påtryckningar spelat in?
– Jag håller med om att det saknas en strategi för Vråkenområdet och ska vi vara självkritiska hade vi nog kunnat göra mer med området än vi har gjort, svarar Segerstéen.
I dag är det den lokala näringslivsorganisationen Företagarna som hyr lokalen och det nuvarande avtalet löper ut under sommaren 2022. Verksamhet i huset har bland annat specerihandeln Landets Goda.
– Det är ett klokt beslut av politikerna men vi är fortfarande uppsagda och det är något vi har varit tvungna att ta hänsyn till. Vi måste ha längre framhållning än att vänta på beslut som plötsligt kan ändras, förklarar företagets Charlotte Rydström.
– Vi tar del av den här nya informationen och får diskutera hur vi ställer oss till den. Framtiden vill jag inte uttala mig om nu, fortsätter hon.
Gudrid Hansen, centrumsamordnare i Kisa, var en av kulturpersonligheterna som genom en skrivelse tryckte på om att försäljningen skulle stoppas.
– Det är väldigt glädjande att vi snabbt kunde få ett positivt beslut. Vi finns till kommunens förfogande och vill fortsätta att vara delaktiga i utvecklingen av Vråkenområdet och vårt kulturarv, konstaterar hon.