Under de kommande två åren kommer kommunens samhällsutveckling stötas och blötas av politiker, tjänstemän och medborgare. Hur ska tätorterna växa? Var kan nya bostäder byggas och hur kan vägnätet utvecklas? För politikernas del kretsar en stor del av arbetet runt sju olika workshops där samtliga partier, med mandat i fullmäktige, har möjlighet att närvara. "Bostads- och lokalförsörjning", "Kommunikationer och noder" samt "Människan i samhället" är några av de teman som ska avhandlas.
– Det finns ett antal saker som jag tycker är viktigt när vi går in i det här arbetet. För det första ska planen jobbas fram på ett sätt som gör att hela Kinda ska leva – utifrån sina specifika förutsättningar. Tillväxten kommer att ske även i Kisa och Horn men framförallt på landsbygden, konstaterar kommunalrådet Christer Segerstéen (M) och fortsätter:
– Med den trend som är i samhället i dag, där allt fler vi bo och verka på landsbygden, kommer övriga delar av kommunen och inte bara Rimforsa att vara intressanta och attraktiva. Planen ska ha en landsbygdsprägel.
Oppositionsrådet Conny Forsberg (S) är även han inne på samma linje:
– För oss är det viktigaste att vi pekar ut riktningen framåt och tänker långsiktigt för samtliga delar av kommunen. Vi ser en stor tillväxtpotential i söder och i dag tycker jag inte att vi från kommunens sida uppmärksammar den potentialen.
– Vi har haft ett lite för stort fokus på kommunens norra delar. Om vi lägger lite extra tid kan även södra Kinda bli en tillväxtmotor.
Den just nu gällande översiktsplanen för Kinda antogs 2004, alltså för 17 år sedan.
Borde en ny inte ha jobbats fram tidigare?
– Det kan jag hålla med om, även länsstyrelsen har påpekat det för oss, men för egen del är det svårt att säga hur mina företrädare resonerat. Jag kan tänka mig att saker och ting har rullat på bra ändå och det är ju faktiskt så sent som för några år sedan som tillväxt blev ett mode-ord i Kinda, svarar Christer Segerstéen.
En stor del av den politiska diskussionen inför detaljplanearbetet har handlat om representationen.
– Jag tycker vi har landat i ett vettigt upplägg, konstaterar Segerstéen.
– Inom politiken har vi en stor övervikt av män och då är det viktigt att vi bjuder in till dialog brett. Vi måste få in synpunkter från fler, framförallt kvinnor, unga och nysvenskar, menar Forsberg.