Politisk kupp i Kinda – S tvingas bort från makten

Mitt i mandatperioden kraschar den styrande koalitionen i Kinda. Socialdemokraterna och Conny Forsberg (S) tvingas bort när Centern och Liberalerna begraver samarbetet.

Anders Ljung (C) och Lars Karlsson (L) vänder kommunstyrelsens ordförande Conny Forsberg (S) ryggen och söker samarbete med Moderaterna.

Anders Ljung (C) och Lars Karlsson (L) vänder kommunstyrelsens ordförande Conny Forsberg (S) ryggen och söker samarbete med Moderaterna.

Foto: Dennis Petersson/bildmontage

Kisa2020-12-17 18:00

"Vi kommer att nominera Christer Segerstéen (M) som ny ordförande för kommunstyrelsen", meddelar Lars Karlsson (L) och Anders Ljung (C). Den politiska "kuppen" slår ned som en bomb bara någon månad efter att budgeten för 2021 klubbades igenom av fullmäktige. Dialogen som ledde fram till budgetbeslutet, där koalitionspartierna S, C och L inte lyckades komma överens, blev droppen för samarbetet – och början på en politisk rockad.

– Vi har försökt att få ihop samarbetet ända från början men det har aldrig varit helt smärtfritt. Vi har inte lyckats att skapa den långsiktiga planen tillsammans och den utlösande faktorn, som gör att vi blir tvungna att agera, var att budgetprocessen gick så fruktansvärt i stå, förklarar Karlsson medan Ljung fyller i:

– Målet var att tillsammans med S komma iland med en gemensam budget men när de går ut med ett eget förslag, tydligt talar om att de inte tycker att vår är bra och sedan ställer sig bakom den ändå blir det inte särskilt trovärdigt.

Är det här verkligen nödvändigt?

– Budgeten i det politiska arbetet är helt grundläggande för att kunna gå framåt i samarbete. Att försöka komma vidare i en konstellation där halva inte tror på budgeten är inte görbart, svarar Ljung.

undefined
Moderaternas Christer Segerstéen kommer, om rockaden går igenom, att inta den högsta politiska positionen i Kinda - som kommunstyrelsens ordförande.

Ända sedan den grusade dialogen har duon C och L, utan S vetskap, fört samtal med M. Genom ett gemensamt dokument som de kallar för "Samverkan för Kinda" pekar partierna, som själva kallar sig för alliansen, ut riktningen för det nya samarbetet. En "ekonomi i balans" lyfts fram som den viktigaste frågan.

– När vi såg hur dialogen i koalitionen fortlöpte tog jag upp en dialog med Lars och Anders. Vi vill självklart få gehör för våra uppfattningar och här fanns det en möjlighet som vi valde att ta, konstaterar Segerstéen.

Det pågår en pandemi, mandatperioden har kommit halvvägs och den ekonomiska situationen för kommunen är ansträngd. Skapar inte ett sånt här agerande mer oreda än reda?

– Nej, det är stabiliteteten som är det viktiga. I alliansen är vi enade om de viktigaste punkterna vilket vi inte var i koalitionen. Vi har ett gemensamt synsätt på saker och ting, svarar Karlsson och fortsätter:

– Utöver pandemin ser vi att vissa saker inte fungerar, ta näringslivsrankingen till exempel, som även de är kopplade till att vi tidigare inte haft den stabilitet som Kinda behöver i dessa tider.

Först uteslöts Landsbygdspartiet oberoende (LPo). Koalitionssamarbetet framstår inte som så genomtänkt?

– Visst är det ett misslyckande och det får väl jag och Anders ta på oss. På slutet har skiljelinjerna i samarbetet eskalerat och vi måste ta ansvar för att hitta en konstellation som fungerar, svarar Karlsson.

undefined
Lars Karlsson (L), Christer Segerstéen (M) och Lars Ljung (C) ämnar tvinga bort Socialdemokraterna från makten i Kinda. Här sker en coronasäker intervju.

För att minska "oredan" menar alliansen att de kommer att göra så lite politiska förändringar som möjligt. Vid sammanträdet i januari kommer de att lägga fram ett förslag på en helt ny kommunstyrelse, med Segerstéen som ordförande, för att därefter låta fullmäktige ta ställning. De övriga nämnderna ska förbli intakt.

– Det finns andra partier som stöttar oss så vi är säkra på att vi har majoritet i fullmäktige, förklarar trion.

Framstår det inte, utåt sett, mest som ett maktspel?

– Jag hör vad du säger. Hade vi inte haft ett program och en genomtänkt strategi hade det kanske varit så, och det är lätt att tänka så om man inte är insatt. Det här är inget vi bara gör över en natt, avslutar Karlsson.

Alliansens egna ord

"Som övergripande mål ligger att få den kommunala ekonomin i balans. Ordning och reda i den ekonomiska uppföljningen, budgetdisciplin, effektivisering av verksamheterna och fokus på upphandling/inköp skall vara styrande. Genom tydlig ansvarsfördelning mellan förvaltning och politik, samt ökat samråd och bättre prioritering, finns potential att öka verkningsgraden i förvaltningarnas verksamheter. Kinda ska också ha en konkurrenskraftig kvalité på sina verksamheter, vilket nås genom samerbete".

Karta: Kinda
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!