PRO:are ställde politiker mot väggen

PRO Kinda Samorganisation som består av PRO-föreningarna i Kisa, Rimforsa och Södra Kinda bjöd i går in till politikerutfrågning in för valet. Ett 20-tal PRO:are hade hörsammat inbjudan.

Maj-Lis Johansson höll ordning på politikerna

Maj-Lis Johansson höll ordning på politikerna

Foto: Lars-Göran Bexell

KISA2018-08-14 18:04

Drygt tre veckor återstår till valet den 9 september och framöver kommer valdebatterna att avlösa varandra. Först ut att ha en politikerutfrågning var i går eftermiddag PRO Kinda Samorganisation som hade lockat samtliga nio partier som sitter i fullmäktige till biblioteket i Kisa inför ett 20-tala åhörare. Partierna representerades i tur och ordning av Roger Rydström (S), Anders Ljung (C), Börje Karlsson (KD), David Wenhov (Lpo), Lars Karlsson (L), Pontus Wessman (MP), Björn Hoflund (M), Christina Nilsson (SD) och Barbro Svensk (V). Höll ordning på politikerna gjorde Maj-Lis Johansson. Först ut var en fråga om hur partierna ser på det sparbeting kommunen lagt på 30 miljoner kronor under tre år.

Anders Ljung menade att ingen verksamhet får vara helig och undantas från att spara.

– Men man måste gå försiktigt fram. Det har anställts väldigt många nya tjänstemän i kommunhuset, det behöver man se över.

– Vi har lagt det här sparbetingen för att klara de stora investeringarna som behövs framöver, sa Roger Rydström.

Lars Karlsson och Christina Nilsson var helt eniga om att de inte ställer sig bakom några besparingar när det gäller kärnverksamheterna och David Wenhov menade att kommunen inte ska slopa något som inte är lagstadgat. Något som Pontus Wessman höll med om.

– Hade vi varit vid makten hade aldrig idrottshallen i Rimforsa byggts, sa Barbro Svensk.

Björn Hoflund sa att det inte kommer att drabba varken servicen eller kvalitén ute i verksamheterna.

Börje Karlsson stack ut hakan och ville ha en skattehöjning:

– Jag tror inte att man kan spara så mycket. Jag föreslår en skattehöjning med 50 öre i stället.

En fråga som varit het och kommer att vara het framöver är vårdcentralen i Kisa.

– VI vill ha en fungerande vårdcentral. Var den ska ligga är en fråga regionen, sa Björn Hoflund och Barbro Svensk.

En samstämmighet bland partierna var att vårdcentralen ska ligga i Kisa och att det svåraste bekymret är att få personal till verksamheten.

Börje Karlsson ville ha en vårdcentral som är öppen kvällstid och Roger Rydström var inne på regionens tjänstemäns förslag om att bygga en helt ny vårdcentral på gamla mejeritomten utmed Storgatan, vilket även Lars Karlsson var.

– Flytta ut all verksamhet som inte är akut på US i Linköping och Vrinnevisjukhuset i Norrköping på landsbygden, sa David Wenhov.

Inget av partierna vill ha äldreomsorg och/eller hemtjänst i privat regi även om både David Wenhov och Lars Karlsson inte uteslöt detta men då med förbehåll att det skulle vara med mindre företag med lokal förankring.

– Vi är en för liten kommun för privata intressen. Men i större kommuner är jag för omsorg både i privat och kommunal regi, sa Christina Nilsson.

När det gäller kollektivtrafiken ville partierna ha en bättre trafik söderut med instick mot Horn och Hycklinge och man var överens om att det ska satsas på Stångådalsbanan.

David Wenhov gick ett steg längre:

– Rusta upp Stångådalsbanan innan Ostlänken byggs, eller rent av lägg ner Ostlänksprojketet.

Frånvaron av polis i kommunen avslutade debatten.

– Vi vill ha poliser till Kinda och vi vill ha kommunal trygghetsvakter, sa Lars Karlsson.

– Vist är vi förhållandevis trygga här i Kinda men vi kan inte bara ha poliser i städerna, sa Pontus Wessman

Samtliga nio partier som sitter i fullmäktige fanns på plats
Samtliga nio partier som sitter i fullmäktige fanns på plats
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!