Räddningschefen: "Tror inte att larmen kommer att öka"

I helgen inträffade den andra olyckan, på kort tid, vid den nya MTB-anläggningen i Kisa. Kommunens räddningschef är trots det inte orolig för att antalet larm, per år, ska öka.

I helgen inträffade den andra olyckan på kort tid vid nya Kisa MTB Park. Kindas räddningschef Thomas Blixt ser trots det ingen risk för att antalet larm i kommunen ska öka.

I helgen inträffade den andra olyckan på kort tid vid nya Kisa MTB Park. Kindas räddningschef Thomas Blixt ser trots det ingen risk för att antalet larm i kommunen ska öka.

Foto: Per Svensson Borrud

Kisa2021-08-11 17:00

När vi når Thomas Blixt har det hunnit gå ett par dagar sedan hans personal, med anledning av ytterligare en MTB-relaterad olycka, larmades till det kuperade landskapet vid Tolvmannabacken. Den första incidenten vid Kisa MTB Park inträffade två veckor tidigare, den 24 juli, när en man i 40-årsåldern fick färdas med ambulans till Universitetssjukhuset i Linköping. Kommunens räddningstjänst assisterade, vid båda olyckorna, genom att med fyrhjuling och släp transportera den skadade cyklisten ned för branterna.

undefined
"Vi ser inte mountainbike-anläggningen som en större risk än en skidbacke", förklarar Kindas räddningschef Thomas Blixt.

– Självklart förstod vi, när vi nåddes av nyheten om Kisa MTB Park, att vi förr eller senare skulle få åka ut på olyckor vid anläggningen. Däremot har vi inte genomfört några organisationsförändringar bara för att det utövas downhill istället för skidåkning. Vi ser inte mountainbike-anläggningen som en större risk än en skidbacke, förklarar Kindas räddningschef Thomas Blixt.

Skiftet från skidåkning till mountainbike har dock, enligt Blixt, förändrat när på året som olyckorna inträffar.

– Skidsäsongen var ju koncentrerad till kanske två eller tre månader och innebar fler utövare per dag. Därför, om man ser till helåret, så tror jag inte att mountainbike-anläggningen kommer att göra att larmfrekvensen ökar i Kinda, konstaterar Blixt och fortsätter:

– En annan sak som man måste komma ihåg är att ambulanspersonalen ofta åkte ut till skidbacken utan vår hjälp. Nu, när vi förmodligen måste assistera med transporten i större utsträckning, får olyckorna större uppmärksamhet.

undefined
"Jag tycker att det är roligt att det finns en möjlighet att åka mountainbike i Kisa", konstaterar räddningschefen Thomas Blixt.

Räddningstjänsten förde, redan innan de båda olyckorna inträffade, en dialog med anläggningens ägare Oscar Härnström.

– Det är alltid klokt att diskutera rutinerna vid eventuella olyckor. Går det att förenkla förutsättningarna för räddningspersonalen? Hur tar vi oss bäst till de olika cykellederna och är den gamla skidstugan den bästa samlingspunkten för oss? Vi ska åka ut till anläggningen för att kolla närmare på såna saker. Anläggningens säkerhet i övrigt ligger inte på vårt bord, förklarar räddningschefen.

undefined
"Vi har gjort allt för att förebygga", konstaterar anläggningens ägare Oscar Härnström.

Efter den första olyckan gav anläggningens ägare Oscar Härnström följande kommentar:

– Det är jättetråkigt att det inträffade. Vi har gjort allting vi kan för att förebygga olyckor. Vi har satt upp olika varningsskyltar, bland annat för "drops", och lederna har olika färger som varnar om svårighetsgraden.

Karta: KISA MTB PARK
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!