Reko Kisa firar sin första födelsedag

Reko Kisa firar att de har funnits i ett år nu. Sedan starten har de vuxit till att bli ett komplement till affärerna för att gynna lokala producenter av varor som ägg, bröd och fisk bland annat.

Gun Fransson, Ia Gremar och Karin Löfving är tre av fyra initiativtagare till Kisa Reko. Anna S Johansson var också med och drog igång det.

Gun Fransson, Ia Gremar och Karin Löfving är tre av fyra initiativtagare till Kisa Reko. Anna S Johansson var också med och drog igång det.

Foto: Torbjörn Lindqvist

KISA2019-07-31 18:00

– Det här var ett koncept som vi hade hört talas om fanns i bland annat Linköping och tyckte att det saknades i Kisa. Därför startade vi det och det är vi glada för i dag, säger en av initiativtagarna Ia Gremar.

Konceptet Rekoring startades i Finland 2013 och under hösten 2016 etablerades den första i Sverige. Den 2 augusti 2018 startades Reko Kisa och nu firar de ettårsjubileum.

Verksamheten bygger på att lokala producenter av livsmedel säljs direkt till kunden där de har förbeställt vad de vill ha. Sedan lämnas varorna över vid ett bestämt tillfälle och betalning sker. Producenterna gör på förhand ett inlägg i en intern facebook-grupp där medlemmarna får se vad som erbjuds vid varje tillfälle. Under Reko Kisas första år har antalet medlemmar ökat till lite drygt 800, vilket de tycker är väldigt positivt.

Reko Kisa vill inte se sig som en konkurrent till de stora affärerna i Kinda, utan mer som ett komplement för att de lokala producenterna ska ges en större möjlighet att synas och kunna sälja sina produkter.

– Vi tycker att man ska vara värna om det som är lokalt producerat, säger Ia Gremar.

Förutom från Kinda så kommer några producenter från Vimmerby och Åtvidaberg bland annat.

Jubileet kommer att uppmärksammas i och med att de ses för utlämning av produkter under torsdagskvällen. Då kommer det att bjudas på fika och några producenter har med sig smakprover.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om