Nu lämnar han Värgårdsskolan efter tio år som rektor

I 21 år har Värgårdsskolan varit hans arbetsplats. Under torsdagen upplevde rektorn sin sista skolavslutning. "Det känns väldigt speciellt", konstaterar Johannes Kullered.

Johannes Kullered lämnar uppdraget som högstadierektor efter ungefär tio år på posten. Under torsdagen upplevde han sin sista skolavslutning.

Johannes Kullered lämnar uppdraget som högstadierektor efter ungefär tio år på posten. Under torsdagen upplevde han sin sista skolavslutning.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-06-29 12:43

Med kavajen på tar han emot oss på sitt kontor. Utanför skiner solen över glada elever som firar att de har avslutat ytterligare ett studieår. År 2000 började Johannes Kullered som lärare på skolan. För tio år sedan blev han högstadierektor. Nu, som nybliven 50-åring, ska han bli enhetschef på länsstyrelsen. Den sista skolavslutningen är ett faktum.

undefined
En personalstyrka på femtio medarbetare, en budget på drygt 40 miljoner kronor och så 350 elever och deras vårdnadshavare. "Det är ett enormt ansvar som ligger i rektorsuppdraget", konstaterar Kullered.

– Det känns lite sorgligt. Jag känner så många människor här, som man uppskattar och tycker om, men å andra sidan känns mitt val helt rätt. Jag tror att jag har gjort mitt i det här uppdraget, förklarar Kullered och fortsätter:

– Viljan att testa på något nytt i yrkeslivet är väl en känsla som har vuxit fram. Jag har kortare tid kvar i arbetslivet än jag har varit på Värgårdsskolan. Samtidigt är det nog inte fel för skolan att få in en ny kraft.

Under Kullereds tid som rektor har elevernas studieresultat förbättrats.

– Ja, jag tycker ändå att vi har haft anständiga resultat. Det vi är bra på är att få elever behöriga till gymnasiet, vi ligger omkring 90 procent, sedan är väl de genomsnittliga betygspoängen lite för låga.

undefined
En bild på seriefiguren Homer Simpson hänger i Johannes Kullereds kontor. "Ibland känner jag mig ungefär så där. En skola är en stor apparat att hålla igång, med kanske 100 lektioner varje dag", säger Kullered.

En bild på Homer Simpson, i Kullereds kontor, beskriver kanske tydligt hur han har upplevt rektorsuppdraget.

– Ibland känner jag mig ungefär så där. Vilken ratt ska jag nu skruva på? En skola är ett omfattande maskineri och det går att jobba hur mycket som helst. Man har helt enkelt fått acceptera att man inte kan göra allt, konstaterar Kullered.

Karta: Värgårdsskolan, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!