Rektorn: "Tror att utbildningen kan komma att växa"

Regeringen satsar 2,2 miljarder kronor för att säkra personalförsörjningen inom äldreomsorgen. Bland annat byggs vuxenutbildningarna ut - något som kommer Kinda lärcentrum till del.

Kinda lärcentrums rektor Karl-Erik Eriksson tror att regeringens satsning kan göra att deras vård- och omsorgsutbildning växer sig större.

Kinda lärcentrums rektor Karl-Erik Eriksson tror att regeringens satsning kan göra att deras vård- och omsorgsutbildning växer sig större.

Foto: Dennis Petersson/bildmontage

Kisa2020-05-12 22:00

– Det är svårt att sia om exakt vilka effekter det kommer att få men som kommun ger det oss ett annat läge. Intresset för vår vård- och omsorgsutbildning har alltid varit stort men nu tror jag att det kan komma att växa ännu mer, konstaterar lärosätets rektor Karl-Erik Eriksson medan bildningsförvaltningens Sara Frank fortsätter:

– Vi får se hur alla medel fördelas men om det kommer pengar till Kinda kommer vi att kunna utnyttja dem.

undefined
Enligt bildningsförvaltningens Sara Frank gör regeringens stöd att Kinda kan fortsätta en redan påbörjade satsning på vård- och omsorgsutbildningen.

Det var under tisdagsmorgonen som regeringen presenterade det så kallade äldreomsorgslyftet. Genom att satsa 2,2 miljarder kronor under 2020 och 2021 ska anställda inom äldreomsorgen erbjudas betald utbildning på arbetstid. För att säkerställa att fler kan välja studierna ska det statliga stödet möjliggöra ytterligare 10 000 utbildningsplatser på landets vuxenutbildningar. För Kinda lärcentrum, där vård- och omsorgsutbildningen i dag har 25 elever, kan det göra skillnad.

– Vi utbildar redan i dag anställda inom kommunen som inte är utbildade undersköterskor - och det stöd vi får för det minskade i år. Med satsningen kan vi fortsätta det arbete vi har påbörjat, förklarar Frank.

undefined
"Behovet av personal är stort", konstaterar vård- och omsorgsnämndens ordförande Lars Karlsson (L).

Enligt vård- och omsorgsnämndens ordförande Lars Karlsson (L) är regeringens satsning efterfrågad.

– Vi låg på gränsen bemanningsmässigt redan innan coronapandemin. Det här gör förhoppningsvis att fler kan lockas till yrket vilket lär bli allt viktigare med en åldrande befolkning, avslutar han.
 

Karta: Kinda Lärcentrum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!