Rikard fick rätt mot kommunen: "Jag är jätteglad"

Kisakillen Rikard Lind skulle, efter beslut av vård- och omsorgsnämnden i Kinda, bli av med sin kontaktperson. Nu har förvaltningsrätten, i en dom, bifallit hans överklagan.

38-åriga Rikard Lind från Kisa skulle bli av med sin kontaktperson. Nu har hans överklagan av kommunens beslut bifallits av förvaltningsrätten.

38-åriga Rikard Lind från Kisa skulle bli av med sin kontaktperson. Nu har hans överklagan av kommunens beslut bifallits av förvaltningsrätten.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-04-06 19:00

Det är en glad 38-åring som, tillsammans med sin far och tillika god man Karl-Axel Lind, träffar oss utomhus. Rikard Lind har Downs syndrom och sedan år 2004 har han, efter ett beslut av kommunen, haft rätt till en kontaktperson – alltså en person som syftar till att bryta den sociala isoleringen. Under sommaren 2020 kom Kinda kommun att uppdatera sin sina riktlinjer, något som gjorde att de för drygt en månad sedan beslutade att dra tillbaka Rikards möjlighet till en kontaktperson. Beslutet överklagades – och har nu underkänts av förvaltningsrätten.

undefined
"Jag är jätteglad", berättar Rikard Lind som, med sin kontaktperson, brukar gå på promenader, se på hockeymatcher eller ta en fika.

– Jag är jätteglad. Vi brukar gå på promenader tillsammans – när det inte är corona brukar vi fika, åka till Astrid Lindgrens värld eller gå på ishockey, berättar Rikard om sin kontaktperson innan Karl-Axel fyller i:

– Vi är bara så glada över att det har gått Rikards väg. För 1,5 år sedan fick han till sist en kontaktperson som passade honom bra och som han är väldigt förtjust i, och då blev vi såklart ledsna över att kommunen ville ta bort insatsen. Det här betyder massor för Rikard. Det gör att han får ett tillfälle att träffa någon annan än sina gamla föräldrar.

För en dryg månad sedan rapporterade vi om Anna Gustafsson som, på samma sätt som Rikard, har drabbats av kommunens nya riktlinjer. Hennes överklagan behandlas fortfarande av rätten men i Rikards fall föll ett avgörande relativt snabbt. I domen skriver rätten bland annat så här: "Eftersom att det ursprungliga beslutet om biträde i form av kontaktperson inte innehåller något återkallelseförbehåll har kommunen inte haft skäl att ändra det gynnande beslutet till målsägarens nackdel. Överklagandet ska därför bifallas".

undefined
Jens Samuelsson, tillförordnad områdeschef för individ- och familjeomsorgen, berättar att kommunen nu ska ta ställning till en överklagan av förvaltningsrättens beslut.

– Jag har inte hunnit att sätta mig in i domen helt och hållet än så jag ska fatta mig kort. När det kommer ett beslut från förvaltningsrätten har vi att ta ställning till ifall vi ska överklaga eller inte. Det kommer att beslutas vid vård- och omsorgsnämndens nästa arbetsutskott, förklarar Jens Samuelsson, områdeschef för individ- och familjeomsorgen.

Är domen ett tecken på hur andra, liknande överklaganden, kommer att gå?

– Nej, jag skulle inte dra en sådan slutsats, svarar Samuelsson.

Karl-Axel Lind är, trots kommunens planer på en överklagan, positiv.

– Det finns ett prejudikat i den här frågan, så det är inte säkert att rätten ger prövningstillstånd, konstaterar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!