Riskerar nedläggning: "Har problem värre än någonsin"

Utan ordförande och kassör riskerar Kinda rödakorskrets, som driver second hand-butiken Kupan i Kisa, att läggas ned. Nu vädjar föreningen till kommuninvånarna att ställa upp.

Karin Löfving är i dag ordförande för Kindas rödakorskrets. Hon, och kassören Ausa Melkersson, vill nu avgå. "Vi behöver ersättare", konstaterar hon.

Karin Löfving är i dag ordförande för Kindas rödakorskrets. Hon, och kassören Ausa Melkersson, vill nu avgå. "Vi behöver ersättare", konstaterar hon.

Foto: Dennis Peterson

Kisa2021-02-26 12:00

Vi träffar Karin Löfving i den varma vårsolen utanför Kupan – som ligger i en av Ica-hallens källarlokaler. Under flera års tid har hon som ordförande, likt föreningens kassör Ausa Melkersson, försökt att avgå från sitt ideella uppdrag. I år har båda två till slut bestämt sig för att avsluta sina engagemang, trots att det inte finns några uppenbara ersättare.

– Av lite olika personliga skäl, har vi nu sagt att vi inte ställer upp för omval vilket innebär att föreningen har problem värre än någonsin. Det finns människor som ställer upp och bidrar med pengar, men att hitta någon som tar sig an ett uppdrag är svårare. Om vi inte har någon styrelse får vi lägga ned den lokala verksamheten, konstaterar Löfving.

– Det är två tunga poster, i synnerhet kassörskapet, och vi har funderat på att lägga ut uppdraget på en ekonomisk förvaltare men det finns inga pengar för en sån lösning, fortsätter hon.

undefined
Föreningen driver second hand-butiken Kupan i Kisa. Här finns det i dag en person som arbetar heltid.

Föreningen har i dagsläget 86 medlemmar från hela kommunen. Under förra året klev nämligen kretsen i Horn och Hycklinge in i föreningen där Rimforsa och Kisa fanns sedan tidigare. Vid second hand-butiken finns en heltidsanställd.

Hur går det för butiken, nu med pandemin och allt?

– Det går runt men vi får inte in tillräckligt med pengar för att kunna skänka till Röda Korsets insamlingar vilket ju egentligen är hela poängen. Visst är det knepigt just nu men utvecklingen var den samma redan innan pandemin. Vi har fått tuff konkurrens på second hand-marknaden i Kisa, svarar Löfving.

Då föreningen behöver ha en årsstämma under mars månad, där en ny styrelse väljs, har de kniven mot strupen.

– Ja så är det ju. Om föreningen står och faller på två personer så är det inte bra. De senaste rapporterna tyder dock på att det finns någon som kan tänka sig ordförandeskapet, men det är inte säkert.

Nu har föreningen, både via sociala medier och brev till sina medlemmar, gått ut och vädjat om att folk ska ställa upp. Om så inte blir fallet, kan inte heller Kupan leva vidare.

– Vi har egentligen inget självintresse i att föreningen ska finnas kvar men Kupan är i normala fall, när det inte råder en pandemi, en bra mötesplats och det är också bra om Kindaborna har flera ställen att lämna sina gamla saker på. Det handlar om möjligheten till återvinning, avslutar Löfving.

Karta: Kupan, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!