Personalen på Tornhagen: "Riv och börja om på nytt!"

"Vi värnar om barns bästa, det är därför vi valt detta yrke. Nu är det på tiden att alla senare led i kommunen steppar upp och visar att de, i enlighet med barnkonventionen, kan göra det med."

Petra Laine, Carina Selhammar och Monica Nordh står tillsammans med andra kollegor bakom det skriftliga uttalandet till tidningen.

Petra Laine, Carina Selhammar och Monica Nordh står tillsammans med andra kollegor bakom det skriftliga uttalandet till tidningen.

Foto: Emelie Wiman-Lindqvist

Kisa2022-11-17 05:00

Så skriver pedagoger på Tornhagens förskola i ett skriftligt uttalande till oss.

Carina Selhammar, Petra Laine, Monica Nordh, Maria Dahlgren, Hanna Westerdahl, Ann-Catrin Wärnehall, Britt-Marie Johansson, Helen Fröjd och Malin Tell vill uttala sig som grupp och har därför bara velat intervjuas av oss via mejl.

I somras tvingades verksamheten lämna Tornhagen på grund av fuktskador och mögel. Nu väntar man på besked om förskolan ska rivas eller renoveras.

undefined
Petra Laine, Carina Selhammar och Monica Nordh står tillsammans med andra kollegor bakom det skriftliga uttalandet till tidningen.

Måndagen 8 augusti fick personalen besked om att det gick bra att vistas i den del av förskolan som inte ansågs vara drabbad av fuktskador och mögel. De motsatte sig detta, med stöd av rektor, och redan samma dag fick de besked om att de dagen efter skulle evakueras till Bergets förskola i Kisa, där det finns en befintlig verksamhet.

"Det var det bästa alternativ som fanns".

Under veckorna på Bergets förskola fick två av Bergets avdelningar trängas på en avdelning. Detsamma gällde Tornhagen.

"Det var inte optimalt när alla barn kom tillbaka efter semesterledighet och alla nya introduktioner var igång. Men det gick. Vi var inställda på att få det att fungera för barnens skull."

Sex veckor senare kunde man flytta in i lokaler på Brandvägen i Kisa. 

Personalen är överlag nöjd.

undefined
Nya lokaler, nya miljöer. Personalen har arbetat hårt för att barnen ska känna sig trygga.

"Vi gör vårt bästa att få till en verksamhet och en arbetsmiljö som ska fungera både för oss och för barnen."

Mer kritisk är de till hur omplaceringen har hanterats.

Först efter att man påpekat att det inte kändes okej att de och barnen skulle vistas i en lokal som inte var bevisat säker, flyttades de till andra lokaler.

"Hade vi inte protesterat vet vi inte om de hade flyttat oss så snabbt."

Det skulle dröja ett par veckor innan den skriftliga rapporten var klar. Så kom den. Misstankarna bekräftades: det fanns mögel i huset.

Med evakueringen följde även andra problem.

undefined
Kläder och möbler skickades iväg för att ozonbehandlas. Det tog nio veckor innan arbetskläderna kom tillbaka. Möbler och pedagogiskt material har de också fått vänta på och allt har ännu inte kommit.

Kläder och möbler skickades iväg för att ozonbehandlas. Det tog nio veckor innan arbetskläderna kom tillbaka. Av möbler och pedagogiskt material har det mesta, men inte allt, kommit tillbaka.

"Vi har inte fått tillbaka allt enligt den tidsplan vi uppfattade var tänkt."

Här riktar pedagogerna kritik mot kommunen. De poängterar att de inte vill rikta kritik mot en specifik person.

"De åtgärder som har gjorts för vår arbetsmiljö eller barnens säkerhet har inte alltid gjorts omgående, utan först efter flera påminnelser från oss eller efter en, två veckors väntan. Vi har en utbildning att bedriva och vi pedagoger måste få ha fokus på barnen, deras lärande och trivsel när vi är på jobbet. Vi har inte tid att påminna flera gånger till vare sig rektor eller vaktmästare när vi anmäler in ärenden som behöver åtgärdas."

undefined
Enligt de pedagoger vi talat med har både personal och vårdnadshavare på Tornhagen länge påtalat problem med mögel och mögellukt.

De pedagoger som vi varit i kontakt med säger att de tycker att rektor Susanne Andersson gör vad hon kan. Förseningar ligger snarare i senare led i kommunikationen. 

"Barnens bästa ska inte behöva vänta. Vi värnar om barns bästa, det är därför vi valt detta yrke. Nu är det på tiden att alla senare led i kommunen steppar upp och visar att de, i enlighet med barnkonventionen, kan göra det med."

Hur ser ni på kontakten med kommunen?

"Vi har inte haft någon kontakt från personer högre upp än vår rektor så vi undrar ibland om de högre cheferna bryr sig om hur vi mår." 

Pedagogerna ska i slutet av november träffa företagshälsovården. De har även haft kontakt med sina fackförbund. Det de uppfattat av fackförbundens representanter är att arbetsgivaren Kinda kommun borde ha gjort mer och agerat snabbare för att säkerställa personalens och barnens arbetsmiljö.

undefined
"Vi tycker att kommunen borde vara mer öppen och tala om vad för typ av mögel de hittat", skriver pedagogerna till tidningen.

"Vi tycker att kommunen borde vara mer öppen och tala om vad för typ av mögel de hittat."

Pedagogerna menar att de och även vårdnadshavare länge påtalat problem med mögel och mögellukt.

"Problemet är väl att vi inte gjort på rätt sätt." 

undefined
Carina Selhammar är en av pedagogerna på Tornhagens förskola. I och med att man i somras upptäckte förhöjda fuktnivåer fick barn och personal evakueras till andra lokaler. Nu berättar hon och hennes kollegor om sin situation.

Varför då?

"Vi har inte rapporterat in ett tillbud varje gång någon har visat symptom, för att få det skriftligt, men vi vet att det har tagits upp många gånger genom åren muntligt med chefer. Det är bra att vi äntligen har blivit lyssnade på, men synd att så många har varit drabbade innan."

Vad hoppas ni på inför framtiden?

"Att kommunen inte försöker renovera om det finns minsta risk för att man inte får bort allt skadligt och inte heller om risken finns att doften av gammalt mögel skulle sitta kvar. Därför hoppas vi att politikerna väljer att satsa på att riva och börja om på nytt."

Tornhagens förskola

I somras stängde Tornhagens förskola efter indikationer på förhöjd fuktnivåer. Personal och barn omplacerades och fukttekniker/mättekniker tog prover på så gott som hela byggnaden.

I september kom den skriftliga rapporten som vittnade om att trä och isolering var fuktskadade samt att skadliga bakterier och mögelsvampar hade upptäckts i förhöjda koncentrationer.

I skrivande stund finns inga klara besked på om det blir renovering eller en nybyggnation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!