Rustar inför ökad smitta - "Är i början av en andravåg"

"Vi är i början av en andravåg". Det konstaterar Ida Björkman, vård- och omsorgschef i Kinda, som meddelar att kommunen nu rustar sig med anledning av pandemins utveckling.

Ida Björkman och hennes vård- och omsorgsförvaltning ser hur smittspridningen utvecklar sig i övriga länet och vidtar därför åtgärder för att rusta sig i andravågen.

Ida Björkman och hennes vård- och omsorgsförvaltning ser hur smittspridningen utvecklar sig i övriga länet och vidtar därför åtgärder för att rusta sig i andravågen.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-10-27 07:00

Månaderna är många, närmare bestämt sex till antalet, sedan Kinda kommun hade ett nytt bekräftat covid19-fall inom verksamheterna. Samtidigt har smittspridningen i länet under den senaste veckan ökat kraftigt. Nu vidtar vård- och omsorgsförvaltningen i Kinda flera åtgärder för att öka beredskapen ytterligare.

– Det vi gjorde efter sommaren var att avveckla våra särskilda krisledningsforum för att istället hantera pandemifrågan i vår ordinarie struktur. Här gör vi ingen annan bedömning ännu men däremot håller vi på att aktualisera våra riskbedömningar. Vi ser bland annat över hur tillgången på skyddsmaterial ser ut och hur vi ska hantera personalförsörjningen framöver, förklarar förvaltningschef Ida Björkman.

undefined
Personal inom vård- och omsorgsförvaltningen ska i början av november utbildas ytterligare i basala hygienrutiner. "En signal om att pandemin inte är över", förklarar Ida Björkman.

Dessutom planerar kommunen en utbildning där ett 30-tal hygienombud och chefer ska få sina kunskaper uppdaterade.

– Kunskapsnivån när det gäller de basala hygienrutinerna är väldigt hög ute i verksamheterna men det här ett signalvärde i att stärka den mentala beredskapen hos oss alla. Pandemin är inte över, menar Björkman.

En stor skillnad nu, i jämfört med vårens pandemi, är att besöksförbudet är upphävt. Här ska en uppföljning genomföras.

– Vi kommer att gå ut med en enkät till närstående och fråga hur de uppfattar de förutsättningar som råder och om de tycker det finns något vi kan förbättra. Det är också en signal utåt om att det här är viktigt på riktigt, avslutar äldreomsorgens chef Eva Hulth.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!