S föreslår höjd skatt och lönesatsning inom vården

En skattehöjning på en krona och nya miljoner till Kindas vårdpersonal. Det föreslår Socialdemokraterna (S) när de, då koalitionens dialog spruckit, lägger fram ett eget budgetförslag.

Dialogen med Centern och Liberalerna gick i kras. Därför presenterar Socialdemokraterna, Kindas största parti, en egen budget vars chanser att klubbas igenom är små.

Dialogen med Centern och Liberalerna gick i kras. Därför presenterar Socialdemokraterna, Kindas största parti, en egen budget vars chanser att klubbas igenom är små.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-10-09 15:22

Det kommer som en nyhet när de båda socialdemokraterna Conny Forsberg och Hans Måhagen, helt själva, kliver in på redaktionen. Samarbetspartierna Centern (C) och Liberalerna (L) är inte med - vilket var planen från början.

– Vi kommer inte överens, så enkelt är det, och det handlar om både skattesatsen och besparingsnivån där vi står ganska långt ifrån varandra. Därför lägger vi istället fram det grundförslag vi har haft med oss i förhandlingarna, förklarar duon, meddelar en skattesats på 21,95 öre nästa år och fortsätter sedan:

– Vi kan se att det budgetförslag som C och L har haft med i förhandlingarna skulle kunna fungera på kort sikt men vi vill lägga en budget nu som också långsiktigt ger kommunen en stabil ekonomi.

undefined
Socialdemokraterna får stå på egna ben i budgeten för 2021. Centern och Liberalerna meddelar att de presenterar ett eget förslag under vecka 42.

I korta drag anser partiet nämligen att C och L, i förhandlingarna, har föreslagit en alldeles för hög nivå för hur mycket kommunen ska spara de kommande fem åren. Med S eget förslag, som är en årlig besparingsnivå på 1,1 procent av kommunens totala budget, anser de sig skapa utrymme för satsningar och en budget i balans utan kraftiga nedskärningar.

– Vi kan inte se det möjligt att ha en lägre skattesats och en högre besparingsnivå utan att det leder till extremt negativa konsekvenser för våra verksamheter. Vi kan inte tänka oss att skära i välfärden för att satsa på annat.

Hur tänker ni kring den stora skattehöjningen?

– Att höja skatten är ju bland det jobbigaste man kan göra men Kinda har inte höjt skatten på 30 år. Gör man en omvärldsbevakning och tittar på jämförbara kommuner ligger vi extremt lågt. Vår analys är att det inte är hållbart över tid utan vi måste på något vis säkerställa ekonomin för framtida generationer, svarar Forsberg.

undefined
En av få satsningar som Socialdemokraterna i dagsläget vill presentera är en lönesatsning på två miljoner kronor för kommunens vård- och omsorgspersonal.

En av få satsningar som S i dagsläget vill avslöja är att de vill lägga två miljoner kronor extra på löner till vård- och omsorgspersonal från och med 2021. Dessa pengar frigörs genom en höjd skatt.

– Det är en låglönegrupp, de har gjort en extrem insats under krisen och har en tuff arbetsmiljö. Det här är ett sätt att visa uppskattning och göra yrket mer attraktivt i Kinda, förklarar S-politikerna.

Kan ni verkligen få tillräckligt stöd för er budget?

– Möjligheterna är förhållandevis små. Det är snarare ett sätt för oss att visa hur vi skulle vilja hantera budgeten framöver för att fortsätta att göra ett bra Kinda, avslutar de.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!