Så lyckades de få historiska siffror

Med anledning av måndagens kommunfullmäktigedebatt mellan Anders Lind (V) och Lars Karlsson (L) besökte vi äldreomsorgen på Bergdala i Kisa, där vi bland andra träffade verksamhetschefen Cecilia Johansson.

Under 2017 togs ett rejält omtag av verksamheten av äldreomsorgen på Bergdala i Kisa. Nu har de presterat ett historiskt plusresultat i budgeten.

Under 2017 togs ett rejält omtag av verksamheten av äldreomsorgen på Bergdala i Kisa. Nu har de presterat ett historiskt plusresultat i budgeten.

Foto: Dennis Petersson

KISA2019-02-20 06:00

Under hösten 2017 togs ett rejält omtag av äldreomsorgen på Bergdala i Kisa. Förändringsarbetet har mött motstånd men effekten har varit stor, då miljoner i underskott förvandlats till ett historiskt plusresultat.

– Det var en satsning som man valde att göra i kommunen, mycket på grund av de negativa resultat som man hade sett sedan tidigare. I dag fungerar verksamheten bättre, men förändringar tar tid. Det finns fortfarande saker som vi behöver att jobba vidare med, berättar verksamhetschefen Cecilia Johansson och arbetsledaren Marie Cronlycke fortsätter:

– Förändringsprocessen har mött ett visst motstånd och det kan bero på flera olika saker, men i grund och botten tror jag att det beror på en osäkerhet. Man är trygg i det gamla och invanda och det nya är alltid lite jobbigt, men vår personal har gjort ett fantastiskt jobb i denna förändringsresa. Ett ökat samarbete och en ökad ekonomisk medvetenhet har gjort allt detta möjligt.

För närmare två år sedan, när budgetresultatet för 2016 presenterades, var underskottet för verksamheten på Bergdala närmare fyra miljoner kronor. Bristen på vikarier var stor, sjukskrivningarna många och övertidskostnaderna allt större. Något behövde göras och nu, tack vare riktade insatser, har den negativa trenden vänt.

– Det inleddes med två hela utbildningsdagar för all personal på Bergdala, vilket resulterade i en ökad medvetenhet kring verksamhetsfrågor, ekonomi, hur vi kan använda oss av de resurser vi har och att vi är en och samma verksamhet, trots att vi har sju olika enheter. Sedan dess har vi fortsatt att genomföra förändringar på olika sätt, berättar Johansson.

Numera kan personalen önska sin tjänstgöring, alltså hur många procent de vill arbeta, vilket enligt verksamhetsledningen lett till att fler kan leva på sin lön. Dessutom råder det en överbemanning som gör att planerad och oplanerad frånvaro till större del kan täckas upp med hjälp av resurser som redan finns i verksamheten. Nu samarbetar personalen också över enhetsgränserna.

– Vi ser en skillnad på drygt 300 000 kronor vad gäller övertidskostnader för 2017 och 2018 vilket vi tycker är positivt, att förändringarna ger en effekt även där och att vår personal mår bättre, säger Johansson.

Målet med förändringsprocessen är enligt verksamhetschefen en god vård och ett gott arbetsklimat. I en av de totalt 65 lägenheterna bor 87-åriga Göte Götberg sedan den 2 juli.

– Jag kommer från en lägenhet där jag bodde i nio år, det var både på gott och ont, med en del sjukdomar för både för mig och min fru. Sedan jag kom hit upplever jag att det bara är att sätta sig vid ett dukat bord, äta och må gott, så jag har inget att klaga på, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!