Så minns vi pandemiåret 2020 i Kinda

Inte kunde jag ana, när jag satt här och skrev en årskrönika senast, att 2020 skulle bli ett år likt inget vi upplevt. Pandemin har påverkat mycket, om inte allt, i kommunen vi kallar Kinda. Innan vi blickar fram mot en ljusning och ett bättre 2021 stannar vi upp, reflekterar och ser tillbaka vad som faktiskt hänt. För det är ju en hel del.

Knivattacken på Storgatan i Kisa inträffade på torsdagseftermiddagen den 23:e juli. Senare samma dag kunde gärningsmannen gripas av polis

Knivattacken på Storgatan i Kisa inträffade på torsdagseftermiddagen den 23:e juli. Senare samma dag kunde gärningsmannen gripas av polis

Foto: Märta Svensson

Kisa2020-12-31 10:00
undefined
Knivattacken på Storgatan i Kisa inträffade på torsdagseftermiddagen den 23:e juli. Senare samma dag kunde gärningsmannen gripas av polis

Knivattacken på Storgatan i Kisa skakade inte bara om ett fåtal individer utan ett helt samhälle. För egen del kommer jag aldrig att glömma torsdagen den 23 juli 2020.

Dagen började lida mot sitt slut. De sista finjusteringarna skulle göras innan redaktionen kunde lämnas för dagen. Då, när jag precis var på väg att dra på mig ytterjackan, larmade personsökaren på skrivbordet. Om jag inte minns fel var texten på displayen, som även går till Kindas räddningstjänst, något i stil med "pågående dödligt våld". Pulsen ökade och efter ett kort samtal till chefen begav jag mig, tillsammans med min kollega, till brottsplatsen.

Där och då visste vi ingenting. Hur allvarligt skadad var personen som hade blivit attackerad? Var befinner sig gärningsmannen och finns det risk för ytterligare våld? Vi uppmanades att vara försiktiga. Efter samtal med flera vittnen, och när räddningspersonalen till slut hade anlänt, kändes det någorlunda tryggt.

Många personer blev vittnen till händelseförloppet. Jag minns speciellt Cecilia Wallin, från specerihandeln Landets goda på andra sidan gatan, som också medverkade i den efterföljande rättegången. Hennes berättelse om hur hon hjälpte den skadad butiksinnehavaren Maher Alsaloom, och hur hon varnade människor på gatan, var gripande.

Innan den här dagen var det nog många Kisabor som, trots bankrånen genom historien, hade vaggats in i en tro att sånt här aldrig händer på vår lilla östgötska ort. Nu har gärningsmannen visserligen dömts till rättspsykiatrisk vård och lär vara frihetsberövad länge - men den där tryggheten lär ta många år att bygga upp igen.

undefined
Sjuksköterskan Susanne Kjellberg och undersköterskan Stina Kargén visade i början av pandemin upp den skyddsutrustning som används av kommunens vårdpersonal.

Coronapandemin och vårdpersonalen

I början av mars kallade Kinda kommun till sin första presskonferens med anledning av det virus som hade börjat att spridas i landet. En dryg månad senare bekräftades de första covid19-fallen i de kommunala verksamheterna. Därefter följde en våldsam utveckling av smittspridningen och vårdpersonalen i Kinda, liksom i hela landet, ställdes inför en utmaning som ingen tidigare upplevt. "Det är många av våra patienter som tycker att smittan är otäck och det tycker vi också", sa Stina Kargén, undersköterska vid hemsjukvården, vid en intervju.

undefined
I en granskning av kommunrevisionen uppdagades det att politikerarvoden, framförallt till Lars Karlsson (L), betalats ut felaktigt under 2019 och delar av 2020.

Felaktigt utbetalda politikerarvoden uppdagades

I april presenterade kommunrevisionen en fördjupad granskning som konstaterade att politikerarvoden, framförallt till kommunstyrelsens vice ordförande Lars Karlsson (L), hade betalats ut felaktigt. En återbetalningsplan på drygt 150 tusen kronor upprättades och en parlamentarisk grupp tillsattes för att utreda reglementet. Numera har politiker med 40 procents arvodestid eller mer inte rätt till någon ersättning förlorad arbetsinkomst. "Jag har trott att jag har gjort rätt" sa Karlsson när han kommenterade felaktigheterna.

undefined
Centern, Liberalerna och Moderaterna meddelade att de i slutet av året ämnar avsätta kommunstyrelsen nuvarande ordförande i Kinda Conny Forsberg (S).

Forsberg (S) tvingas bort från makten

Det mesta avgörs på andra sidan årsskiftet men klart är att politikåret i Kinda avslutades med en riktig bomb. Att det politiska styret spricker och att kommunstyrelsens ordförande Conny Forsberg (S) tvingas bort är, i alla fall i den här kommunen, något mycket ovanligt. Centern, Liberalerna och Moderaterna hoppas få stöd för sitt maktövertagande vid kommunfullmäktiges sammanträde i januari. Frågan är vad som kommer att ske innan dess. Kanske är det så att kommunens övriga partier kommer med ett motdrag?

undefined
Sofidel Sweden AB, med vd:n Roger Svensk, upplevde ett uppsving till följd av coronapandemin.

Rekordår efter toapappershysterin

För Kindas största privata arbetsgivare Sofidel Sweden AB innebar pandemiåret 2020 ett oväntat uppsving. Efter den toapappershysteri som uppstod i början av coronavirusets framfart ökade försäljningen kraftigt och företaget gick mot den största omsättningen någonsin - över en miljard kronor. "Det har vi aldrig gjort förut så vi spräcker lite av en magisk gräns, vilket psykologiskt vore väldigt kul, men samtidigt är det svårt att känna den genuina glädjen då många andra branscher fått den motsatta effekten", sa vd:n Roger Svensk.

undefined
Den professionella mountainbikecyklisten Oscar Härnström tog över Tolvmannabacken. Här ska nya Kisa MTB Park ta form.

Tolvmannabacken blir mountainbikeanläggning

Under sommaren meddelade Branäsgruppen att de, efter två säsonger i Kisa, ämnade sälja skidanläggningen Tolvmannabacken. Coronapandemin och milda vintrar satte helt enkelt käppar i hjulen. In kom den professionella mountainbikecyklisten Oscar Härnström som presenterades som köpare i början av november. Under 2021-års första månader kommer arbetet inledas för att kunna öppna den helt nya Kisa MTB Park. Förhoppningen är att portarna ska öppnas under våren. "Vi har stora visioner för det här stället", konstaterar Härnström.

undefined
Via våra datorer kopplade vi upp oss för ett samtal med den Hornbördiga epedemiologen Joachim Rocklöv.

Hornbördiga Rocklöv i hetluften

På 2020-års patenterade vis ringde vi upp den Hornbördiga epidemiologen Joachim Rocklöv som under våren florerat i den mediala hetluften. Som en motpol till Folkhälsomyndigheten blev han, tillsammans med sin forskargrupp, en väsentlig röst i coronadebatten. Redan i januari började han att arbeta med det nya viruset. "Vi har fått släppa allting annat som vi annars brukar hålla på med för att bara rikta vårt fokus mot coronaviruset, det har varit det enda som funnits från tidig morgon till sen kväll", berättade Rocklöv.

undefined
Börje Karlsson (KD) och hans grannar i byn Finede utanför Horn var några av de som var för vindkraftsetableringen i Gröninge.

Vindkraftsdebatten blossade upp i Horn

Energibolaget Fred Olsen Renewables ville bygga en vindkraftspark med maximalt åtta verk i Gröningeskogarna utanför Horn och Hycklinge. När kommunens slutgiltiga beslut närmade sig under sommaren blossade debatten upp. Börje Carlsson (KD) och hans grannar i byn Finede var positiva till satsningen och ville ta ansvar för energiomställningen. Paret Gerard och Cecilia Versteegh vid Väsby Säteri var några av de som var emot. Till slut sa ett oenigt kommunfullmäktige i Kinda nej till etableringen och använde därmed sin vetorätt.

undefined
Projektledarna Lars Berg och Erik Bengtsson visade upp arbetet med den nya transformatorstationen tillsammans med Eons regionchef Björn Persson.

Elprojektet kunde till slut inledas

I över ett decennium har energibolaget Eon arbetat för att bygga en ny 130-kilovoltsledning över den södra länsgränsen. 2020 blev året då den första etappen, efter en långdragen rättsprocess, till slut kunde inledas. I april träffade vi bland annat regionchef Björn Persson vid transformatorstationen utanför Kisa - där ett nytt ställverk har byggts under året. Den första skogen i bygget av själva kraftledningen fälldes också i början av december. "Lärdomen vi kan dra är att den här typen av projekt tar väldigt lång tid att genomföra", säger Persson.

undefined
I juni revs de gamla stationsbyggnaderna inklusive godsmagasinet vid stationsområdet i Kisa.

Godsmagasinet revs trots protester

Efter flera år av planering blev 2020 året då Ica gav upp sina planer på en ny livsmedelsbutik vid stationsområdet i Kisa. Utan en klar plan framåt valde Kinda kommun att riva de befintliga byggnaderna, däribland det kulturhistoriska godsmagasinet. Kisa-Västra Eneby hembygdsförening, med ordförande Emil Thuresson, var några av de ideella krafter som visade sitt motstånd. Sedan dess har området mer eller mindre varit en tom asfaltsyta. I början av 2021 har samhällsbyggnadsnämndens ordförande Mikael Österling (L) sagt att en färdig plan ska presenteras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!