Så ser smittspridningen ut i Kinda - "Sticker inte ut"

Under det senaste halvåret har ett 15-tal Kindabor smittats av covid-19. Nu ökar återigen smittspridningen i länet. "Men inte specifikt i Kinda", berättar smittskyddsläkaren Britt Åkerlind.

I början av maj hade 73 Kindabor smittats av covid-19. Nu är siffran uppe i 90 stycken medan smittspridningen ökar i andra delar av länet.

I början av maj hade 73 Kindabor smittats av covid-19. Nu är siffran uppe i 90 stycken medan smittspridningen ökar i andra delar av länet.

Foto: Stefan Hörberg/Dennis Petersson/bildmontage

Kisa2020-10-22 16:00

I början gick det fort. Antalet bekräftat smittade av coronaviruset i Kinda uppgick till 44 stycken redan i mitten av april. Bara en vecka senare hade ytterligare 20 positiva tester gjorts. I maj månad planade kurvan ut och när kalendern övergick till juni var antalet bekräftade fall 77 stycken. I dag är siffran uppe i 90 - med ytterst få smittade den senaste månaden.

– Det kan finnas många olika anledningar till att antalet smittade i Kinda nästan avstannat. Det kan vara för att många har haft covid-19 och att det finns något slags grundskydd bland befolkningen eller så har kommunen helt enkelt haft turen att inte ha någon pågående smittspridning. Kindabor kanske är duktigare än andra på att hålla avstånd, resonerar Åkerlind.

– Jag tror också att det är lättare att följa rekommendationerna på landsbygden. Rent fysiskt är det trängre i städerna.

undefined
"Vi känner en viss oro", säger Region Östergötlands smittskyddsläkare om det ökade antalet smittade i länet.

Under onsdagen (21:e oktober) meddelade Region Östergötland att 52 personer testats positiva för covid-19 det senaste dygnet. I slutet av juni var senast som antalet nya coronafall var uppe i samma nivåer.

– Vi har fler smittade per dag utifrån den allmänna provtagningen som vi har och vi ser även så kallade klusterutbrott. Idag har vi också fall på fyra särskilda boenden i länet, förklarar smittskyddsläkaren och avslutar:

– Kinda sticker inte alls ut på något sätt men generellt ökar smittan och det lär det göra överallt. Vi känner en viss oro.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!