Samlade in nästan 20 000 – bjuder vårdpersonal på fika

Under onsdagen stod konstnären Matte Liegnell på Lilla torget (Gyllentorget) i Linköping och sålde tavlor för att kunna bjuda IVA-personal på "lyxfika". Totalt samlade han ihop nära 20 000 kronor.

Konstnären Matte Liegnell har sålt tavlor och böcker för att kunna bjuda vårdpersonal på "lyxfika".

Konstnären Matte Liegnell har sålt tavlor och böcker för att kunna bjuda vårdpersonal på "lyxfika".

Foto: Privat / Matthew Mead TT

Kisa2021-03-26 17:27

Med fyra tavlor och ett gäng böcker med bilder på sina tavlor begav sig Kindaprofilen Matte Liegnell till Lilla torget. Under en och en halv timme sålde han sina verk och samlade in pengar för att kunna bjuda IVA-personal från Linköpings universitetssjukhus på "lyxfika".

– Jag tror att vi fick ihop nästan 20 000 kronor, vilket är jättelite i jämförelse med hur mycket personalen gör. De står mitt i smitthärden och riskerar sina liv för oss, säger Liegnell.

Konstnären sålde två av fyra tavlor och ungefär 15 böcker. Utöver försäljningen skänkte förbipasserande pengar via Swish utan att köpa något.

Vad händer med pengarna nu?

– Nu kommer IVA att kunna ringa till Lanemo och beställa fika en gång i veckan för pengarna. Det finns även böcker kvar där som man kan köpa och stödja.

Vad ville du uppnå med insamlingen?

– Att personalen kan sitta där med schwarzwaldtårta och känna sig lite glada över att allmänheten ser dem. Och jag vill passa på att tacka Ola Lanemo, Risto Mäkinen och alla andra som har hjälpt till.

Torgförsäljningen är över men Micke Liegnell hoppas att insamlingen ska fortsätta för att visa uppskattning till sjukpersonalen.

– Swishnumret finns kvar på min Facebook och jag hoppas att kunna fortsätta i någon form. För den nya grejen, om man vill göra revolt som ungdom, är att vara omtänksam. Det är ganska lätt att råna någon med en Kalasjnikov, det är svårare att visa snällhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!