Satsar stort - nu har försäljningen minskat

Att bygga om uteserveringen vid Röda huset i Kisa var planerat sedan länge. Nu är ägaren Goread Behnam orolig för hur länge coronakrisen kommer att pågå.

Restaurangägaren Goread Behnam satsar på Röda huset i Kisa och bygger om uteserveringen. Samtidigt sjunker försäljningen till följd av coronaviruset.

Restaurangägaren Goread Behnam satsar på Röda huset i Kisa och bygger om uteserveringen. Samtidigt sjunker försäljningen till följd av coronaviruset.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-03-21 16:00

– Det är en stor satsning för oss på omkring 200 000 kronor och sedan i måndags (16:e mars) har vår försäljning minskat mellan 60 och 70 procent. Just nu klarar vi det här men om vi behöver stänga blir det värre, konstaterar han.

När vi kliver in på Röda huset är han, tillsammans med medarbetaren Nather Shamon, i full gång med att förbereda dagens lunchlådor till Kindasågen. Sedan tidigare erbjuder restaurangen nämligen utkörning till de större företagen i Kisa - ett komplement som, i och med coronavirusets effekter, blivit allt viktigare.

– En vanlig dag förbereder vi lunch och mat för kanske 60-70 kunder men nu är det nästan ingenting. Vi måste göra något åt det här och kommer, från och med 23:e mars, även att erbjuda hemleverans till privatpersoner, meddelar Behnam.

Har ni tvingats att dra ned på personal?

– Jag hade en anställd som hoppade in och arbetade lite då och då och han har faktiskt slutat, men jag har två stycken fastanställda och vi får se vad som händer. Jag kan inte bara säga upp dem hur som helst. Det är svårt att hitta personal.

Goread Behnam tog över Kisarestaurangen för nio år sedan och har under den senaste tiden gjort en rad satsningar inne i den tegelbeklädda byggnaden strax intill riksväg 23/34. Nu är det alltså den 110 kvadratmeter stora uteserveringen som ska få sig ett lyft med en ny mur och nya stenplattor. Under vecka 13 ska projektet stå klart.

– Vi bestämde oss för att göra det här och fräscha upp uteserveringen för säkert fem månader sedan och allt var bokat och klart innan coronaviruset. Nu måste vi göra det, trots att vi har en minskad försäljning.

Utöver Röda huset i Kisa äger Behnam också Linköpingspizzerian Monte Carlo. Där har effekterna inte varit lika stora.

– Det är klart det märks av även där men i Linköping har vi redan en etablerad utkörning så det har inte varit lika illa.

Entreprenören som ansvarar för ombyggnationen av Röda husets uteservering är Martin Szefler från Mariannelund. Än så länge har han själv inte upplevt några större konsekvenser av virusspridningen utan har flera projekt igång.

– Man vet aldrig hur vi byggföretag kommer att påverkas. Skulle det ta slut med jobb får vi väl helt enkelt ta en tidigare semester i år, konstaterar företagaren och avslutar:

– Jag hoppas att det på en eller två månader ordnar upp sig med det här coronaviruset.

Ombyggnationen av den 110 kvadratmeter stora uteserveringen kostar drygt 200 tusen kronor.
Ombyggnationen av den 110 kvadratmeter stora uteserveringen kostar drygt 200 tusen kronor.
Karta: Röda Huset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!