Satsningen ska hjälpa barnen att bli bättre på att läsa

Sjunkande resultat i läsförståelse oroar lärarna. Nu satsar Bäckskolan på en "Läspatrull" för att rusta eleverna för framtiden.

Ylva får hjälp av Kajsa i Bäckskolans satsning på ”Läspatrullen”.

Ylva får hjälp av Kajsa i Bäckskolans satsning på ”Läspatrullen”.

Foto: Lina Edgar

Kisa2023-01-09 15:00

Forskning visar att resultaten i läsförståelse sjunkit kraftigt de senaste åren. Detta är något Bäckskolan i Kisa, med hjälp av ekonomiskt stöd från Kinda kommun, vill vara med att motverka genom tidiga insatser i form av en "Läspatrull" för elever i årskurs 1–3.

– Det är inte ett helt nytt koncept för oss, men däremot kan vi planera mer långsiktigt tack vare pengarna från kommunen, säger Linda Falebrant, biträdande rektor och speciallärare på Bäckskolan.

En av eleverna som deltar i "Läspatrullen" är nioåriga Ylva Roth. Hon går i årskurs tre och påbörjade efter jullovet sin sista termin på Bäckskolan.

– I början var det tråkigt att läsa, men nu har det blivit lättare och roligare.

För att se vilka elever som är i behov av hjälp med läsning och läsförståelse utförs en så kallad screening. Den består bland annat av ett test där eleven får läsa så många ord som möjligt på en minut.

– Det, ihop med andra testresultat, ger en ganska bra bild av vilka som behöver mer stöd i läsningen, säger specialläraren Kajsa Kvick som arbetar med extra lästräning 40 procent av sin tjänstgöring.

undefined
Kajsa Kvick trivs bra med sin tjänst som fokuserar på att hjälpa eleverna med läsförståelse.
undefined
Kajsa Kvick, Malin Siverholm och Linda Falebrant är nöjda med satsningen ”Läspatrullen” och ser att den hittills gett goda resultat.

Malin Siverholm, speciallärare på Bäckskolan, menar att det i dagens samhälle blivit lätt att välja bort vardagsläsning.

– Nästan allt man kan tänka sig finns som ljudfil eller videomaterial idag, och även om det är ett hjälpmedel för många blir det också lättare att välja bort läsningen till förmån för dessa alternativ. Läsning är en färskvara som måste underhållas.

Om nioåriga Ylva Roth själv får välja läser hon helst böcker om hundar eller äventyr, men serietidningar är också en favorit. 

– Man måste öva mycket, men sen går det av bara farten, säger Kajsa och Ylva nickar instämmande. 

– Jag känner mig redo att börja fyran efter sommaren, säger Ylva och ler.

undefined
Ylva får hjälp av Kajsa i Bäckskolans satsning på ”Läspatrullen”.
undefined
Ylva Roth läser högt ur en bok om hundar.

Kajsa menar att de sett en tydlig positiv utveckling, inte bara på resultaten utan även på elevernas självförtroende, efter satsningen på "Läspatrullen".

– Läsning bäddar för att det ska gå bättre även i andra ämnen. Man får nästan gåshud ibland när man får höra hur en elev vågar ta mer plats under lektionerna, just för att hen kan hänga med i läsningen.

Malin, Linda och Kajsa är alla övertygade om att en bra grund är nyckeln till att det ska gå bra även längre fram för eleverna. 

– Vem vet, vi kanske har en blivande statsminister i ett av våra klassrum, skrattar Kajsa.

undefined
På Bäckskolans bibliotek finns gott om böcker att välja bland.
undefined
Malin Siverholm och Linda Falebrant vill ge eleverna en bra grund inför framtiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!