Han brinner för scouting och friluftsliv

Fredrik har varit med i scouterna sedan barnsben. Nu vill han att fler ska få chansen att uppleva scouting och friluftsliv.

”Att se en åttaåring på egen hand sätta ihop ett stormkök och koka nyponsoppa till sig själv och sina kamrater, det är häftigt”, säger Fredrik.

”Att se en åttaåring på egen hand sätta ihop ett stormkök och koka nyponsoppa till sig själv och sina kamrater, det är häftigt”, säger Fredrik.

Foto: Lina Edgar

Kisa2023-03-27 15:06

Samarbete, äventyr, utveckling och gemenskap. 

Detta är några av ledorden inom scoutrörelsen och något som Fredrik Larsson, ordförande för scouterna i Kisa, gärna vill att fler ska få chansen att uppleva. 

– Jag började i scouterna i Rimforsa som åttaåring och bytte efter några år till kåren i Kisa. Efter gymnasiet började jag studera statsvetenskap i Linköping och då minskade min tid i scouterna något, men på senare år har jag återvänt både till Rimforsa och till scoutkåren här i Kisa med min familj. 

undefined
Fredrik Larsson, orförande i scouterna i Kisa, hoppas att flera ska förstå storheten i friluftsliv och scouting.

Att återvända till scouterna som vuxen är inte helt ovanligt, menar Fredrik. 

– Många scoutledare och funktionärer här i kåren har kommit tillbaka i vuxen ålder. När man själv skaffar familj och barn vill man att även de ska få chansen att uppleva allt det roliga som friluftsliv och scouting innebär. 

År 2021 firade Kisas scoutkår 100 år. Intresset för friluftsliv har ökat de senaste tio åren och under pandemin växte intresset ytterligare runtom i Sverige. När karantän och begränsningar hindrade människor från att träffas letade sig många ut i skog och mark, något som visat sig ha god effekt på både psykiskt och fysiskt välmående. 

– Det är verkligen en frihetskänsla att vara ute i naturen, att sova i tält och laga sin mat över öppen eld, säger Fredrik. 

Som föreningens ordförande får man vara med om mycket spännande, men en av de saker som Fredrik upplever som roligast är att få se barnen och ungdomarnas utveckling och ökade självkänsla genom åren inom kåren. 

– Att se stoltheten hos en åttaåring som på egen hand sätter ihop ett stormkök och kokar nyponsoppa till sig själv och sina kamrater, det är häftigt, säger Fredrik och ler. 

undefined
”Att se en åttaåring på egen hand sätta ihop ett stormkök och koka nyponsoppa till sig själv och sina kamrater, det är häftigt”, säger Fredrik.

Men att vara ordförande innebär också ett stort ansvar, menar han. 

– Detta är en stor och anrik förening och vi strävar hela tiden efter att leva upp till det som förväntas av oss och att möta barn och ungdomar på ett bra sätt. 

Med psykisk ohälsa, krig och ekonomiska problem i stora delar av världen tror Fredrik att det är viktigt att människor får möjligheten att mötas. 

– Vi måste hjälpas åt att hitta nya sätt att mobilisera och samla alla goda krafter i samhället. Jag tror att vi alla kan göra så mycket mer, säger han. 

I Kisas scoutkår finns omkring 140 medlemmar i alla åldrar och förutom de veckovisa träffarna på scoutgården i Kisa arrangeras även ett scoutläger för medlemmarna varje sommar. Oftast arrangeras lägren i närområdet men ibland får scouterna möjlighet att resa på stora läger även i andra länder. 

– I augusti anordnas en världsscoutjamboree i Sydkorea. Då åker jag ihop med ännu en ledare och två scouter dit för att vara med om ett stort äventyr med närmare 50 000 andra scouter från hela världen, säger Fredrik. 

undefined
Scouter samlade vid vattnet.
undefined
Överblick över lägerplats vid Grönebo utanför Kisa sommaren 2022.
undefined
Vänner för livet. Moa Zentio, Rut Hermansson Bouvin, Ida Lindblom och Sofia Löfgren på läger utanför Kristianstad sommaren 2022.

Resan till Sydkorea blir ännu en av många spännande resor inom scouterna för Fredrik. Genom åren har han bland annat fått chansen att paddla längsmed norska kusten, han har besökt Indien och Himalaya och rest i Sydamerika tillsammans med andra scouter. 

– Jag har fått uppleva så mycket, men framförallt har jag träffat många vänner för livet genom alla mina år inom scouterna, säger han.

Essensen i scouting, menar Fredrik, är just vännerna och gemenskapen. 

– Scouting skapar möjligheten att få känna sig som en del av ett större sammanhang. Man blir en del av ett team och upplever både med- och motgångar tillsammans. 

Om scouterna

Scouterna grundades av Robert Baden Powell i England 1907.

1910 startades den första scoutkåren i Sverige, och 1921 grundades scoutkåren i Kisa. På grund av pandemin fick 100-årsfirandet skjutas upp. I vår hoppas man få till firandet i samband med publicerandet av en bok som sammanfattar scouternas 100 år i Kisa.

Idag är över 80 500 personer i Sverige medlemmar i scouterna, och kårer finns representerade i 220 kommuner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!