Åtal väcks efter hotfull incident: "Höll ett tillhygge"

En man i 55-årsåldern sparkade, slog och skrek mot en grannes lägenhetsdörr i Kisa. Nu åtalas mannen, som har erkänt brotten, för såväl skadegörelse som olaga hot.

En man i 55-årsåldern åtalas vid Linköpings tingsrätt, bland annat för att ha slagit sönder en lägenhetsdörr med en hammare. Bilderna på hammaren och dörren är hämtade från polisens förundersökningsprotokoll.

En man i 55-årsåldern åtalas vid Linköpings tingsrätt, bland annat för att ha slagit sönder en lägenhetsdörr med en hammare. Bilderna på hammaren och dörren är hämtade från polisens förundersökningsprotokoll.

Foto: Julia Djerf/Polisen/bildmontage

Kisa2021-11-01 08:00

Det var sent på natten i januari tidigare i år som en polispatrull larmades till en adress i Kisa samhälle. Brottsoffret, en man som bodde på adressen, hade vaknat av att en granne skrek i trapphuset och slog flera gånger mot lägenhetsdörren. 

När han tittade ut genom kikhålet ska grannen ha slagit sönder kikhålet med ett tillhygge. I efterföljande förhör uppgav detta tillhygge var en hammare. Grannen ska samtidigt ha uttalat hot, innehållande grova ord och sexuella tillmälen som uppmanade till "bråk".

"Jag väcktes av någon som skrek och sparkade på min dörr, så det är klart man blir rädd. Dessutom höll han ett tillhygge i handen. Vi hade aldrig något problem med varandra och jag vet egentligen inte varför han gjorde så mot mig", säger brottsoffret i förhör.

Polispatrullen, som larmades till adressen, beskriver att den misstänkta mannen "var agiterad och visade tendenser på narkotikapåverkan" när de anlände. 

Den tilltalade mannen har i efterföljande förhör erkänt handlingarna och dessutom berättat att han, under kvällen, var påverkad av alkohol. Enligt honom ska han ha utfört brotten på grund av en konflikt med en annan person än den som är målsägare.

I åtalet vid Linköpings tingsrätt görs också två skadeståndsyrkanden. Fastighetsägaren yrkar på 3 124 kronor då denne har tvingats att byta ut den sönderslagna dörren mot en begagnad dörr. Brottsoffret yrkar i sin tur på 5 000 kronor för det olaga hotet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!