"Plåtslageri är verkligen en typ av hantverk"

För knappt ett och ett halvt år sedan knep Rasmus Eriksson tredjeplatsen i SM för Unga Plåtslagare. Några månader dessförinnan tog han studenten. Vad han gör i dag? Arbetar som plåtslagare, så klart!

2020 knep Rasmus Eriksson tredjeplatsen i SM för Unga Plåtslagare. Samma år tog han studenten och sedan dess har han jobbat som byggnadsplåtslagare.

2020 knep Rasmus Eriksson tredjeplatsen i SM för Unga Plåtslagare. Samma år tog han studenten och sedan dess har han jobbat som byggnadsplåtslagare.

Foto: Agnes Ganestål

Kisa2022-01-13 16:00

I Kisa har temperaturen sjunkit nedåt fem minusgrader. Luften är krispig och solen står högt på himlen, glittrar i den decimeterdjupa snön. Bakom Café Columbia befinner sig byggnadsplåtslagaren Rasmus Eriksson, i full gång med att byta plåtlister på en husfasad.

– Jag trivs bra med mitt jobb, förutom så här års kanske. Då är det lite kallt, erkänner han med ett skratt.

undefined
Förra året gick Rasmus mentor, som han jobbat med sedan sin gymnasiepraktik, i pension. "Han har format mig till den yrkesperson jag är i dag", säger Rasmus.

Men trots kylan märks det att Rasmus gillar sitt yrke och sina arbetsuppgifter.

– Man lär sig nya grejer varje dag och man kan aldrig göra exakt likadana grejer. När det kommer till snickerimaterial går det ju att köpa rätt mycket färdigt, men plåtslageri är verkligen en typ av hantverk. Det är kul att få tillverka nya grejer. All plåt i en skorsten har till exempel varit en slät plåt från början.

Hur länge har du vetat att plåtslageribranschen är rätt för dig?

– Inte alls länge, skrattar Rasmus och fortsätter sedan:

– Jag har alltid vetat att jag vill jobba med något praktiskt, men jag har inte vetat inom vad. I nian var vi på rundtur på Anders Ljungstedts gymnasium och efter det valde jag byggnadslinjen, som har sju inriktningar. I ettan fick man testa på alla inriktningar och då fastnade jag för plåtslageriet.

undefined
Rasmus tycker om att plåtslageriet är en form av hantverk. "Det är kul att få tillverka nya grejer. All plåt i en skorsten har till exempel varit en slät plåt från början", säger han.

Som byggnadsplåtslagare får Rasmus ta sig an alla möjliga uppdrag som har med hus och plåt att göra – som tak, rännor, rör och skorstenar.

– Jag gör egentligen allt, från att ta egna mått till att klippa plåten och sedan att göra klart den färdiga produkten.

2020 tog Rasmus, som är bördig från Horn, studenten från byggnadslinjen med plåtslagarinriktning. Sedan dess har han arbetat som byggnadsplåtslagare hos Ternstedt Invest.

– Det är lite kul när man åker runt och ser var man har varit och vad man har gjort, konstaterar han.

Vilka är dina styrkor som plåtslagare?

– Jag är noggrann. Ibland lite för noggrann, tror jag. Jag måste lära mig att veta när jag ska vara extra noggrann och inte.

undefined
Rasmus trivs bra med sitt jobb som byggnadsplåtslagare. "Man lär sig nya grejer varje dag och man kan aldrig göra exakt likadana grejer", säger han.

I oktober 2020 var Rasmus med i SM för Unga Plåtslagare. Tredjeplatsen tilldelades honom.

– Det blir roligare när man får sådan feedback, än att bara jobba på vanligt sätt.

Har du hittat rätt bransch?

– Ja, jag tror faktiskt det och det känns skönt. Då behöver jag inte tänka på vad jag ska göra framåt. Jag tycker ju att det här är kul, svarar Rasmus och tillägger sedan leende:

– Förutom när det är så här kallt då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!