Snart har det sista fotot framkallats

År 1982 konkurrerade han i en bransch som blomstrade. Nu, 37 år senare, slår Per Svensson Borrud igen Kisas sista fotoaffär. "Vi är ett utrotningshotat släkte", konstaterar fotografen.

I 37 år har Per Svensson Borrud drivit sin fotoaffär Pelles Photo. Den 23:e december stänger han portarna för gott.

I 37 år har Per Svensson Borrud drivit sin fotoaffär Pelles Photo. Den 23:e december stänger han portarna för gott.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2019-12-18 12:00

När han tar emot oss i butiken, innanför de tre välfyllda skyltfönstren är det exakt en vecka kvar innan Pelles Photo håller öppet för sista gången någonsin. Tillsammans med medarbetaren Sonja Höglund hjälper han de kunder som passerar genom entrédörren. Det är foton som ska framkallas, klockor som ska lagas och julklappar som ska slås in. Det är just detta, kundkontakten och servicekänslan, som Per Svensson Borrud kommer att sakna allra mest efter stängningen.

– Att bygga upp relationer, lära känna kunderna och kunna hjälpa dem på olika sätt har varit himla roligt, men var sak har sin tid. Det här beslutet tog jag för ungefär två år sedan och därefter har jag successivt varvat ned, så just nu känns det bra. Det är ju en konsekvens av samhällsutvecklingen, förklarar han, ser sig om i lokalen, och fortsätter sedan: 

– Självklart har jag många minnen från den här lokalen, jag har haft besök av både biskopar och landshövdingar, och ska jag beskriva min relation till butiken får jag nog referera till Galenskaparna. Det är lite "hej då macken" över det hela.

I och med invigningsdagen den 3:e december 1982, visserligen i en annan lokal, startade Per Svensson Borrud den då fjärde fotoaffären i Kinda. Konkurrensen var tuff och efterfrågan hög, men genom åren har situationen inom branschen förändrats. För att illustrera utvecklingen plockar Kisafotografen fram de ekonomiska siffrorna för december månad år 2003. Då var hans omsättning 450 000 kronor vilket går att jämföra med förra årets 40 000 kronor. 

– Under de kanske fem senaste åren har jag inte kunnat ta ut någon lön från butiksdelen, utan det har skett genom andra verksamheter som jag bedriver, berättar han och fortsätter:

– Det är framförallt teknikutvecklingen som är den stora skillnaden, till viss del också näthandeln. Förr var inte mobilen uppfunnen utan alla hade kameror. Man köpte film, batterier, blixtar, stativ, väskor, album och fotofickor. Men det gäller att inte blicka bakåt utan utveckla det som fungerar. 

Trots att han stänger butiken kommer företaget att leva vidare, med allt från skolfoto till viltsafari, men under 2020 ska han fokusera på att färdigställa en påbörjad bok om sina 50 år som fotograf. 

– Jag hade en utställning år 2012 om mina 40 år som fotograf. Det här blir en förlängning av den, avslutar fotografen.

"Vi är ett utrotningshotat släkte", konstaterar Per Svensson Borrud om utvecklingen för fotografer.
"Vi är ett utrotningshotat släkte", konstaterar Per Svensson Borrud om utvecklingen för fotografer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!