– Det här är första gången som vi presenterar det här utåt, berättar regionråd Lena Micko (S), när vi möts upp utanför Kisa vårdcentral under torsdagsförmiddagen.
På plats är också oppositionsråd Conny Forsberg (S) och regionfullmäktigeledamot Torbjörn Mellgren (S). De vill ha familjecentraler i länets alla kommuner.
– I Kisa fungerar vårdcentralen väldigt bra, men vi behöver arbeta mer förebyggande. En familjecentral innebär att man kombinerar barnhälsovård, mödrahälsovård, öppen förskola och socialtjänst. Det är samhällets ansvar att försöka att kombinera det här under samma tak, så att medborgarna inte behöver gå runt till olika instanser, säger Lena Micko (S).
Hon fortsätter:
– Skälet till att det här är en verksamhet som vi vill prioritera är för att vi ser att det här är ett led i ökad jämlikhet när det gäller hälsa. Det ska nå alla människor och då ser vi att just familjecentralerna har betytt otroligt mycket för barnfamiljer men också de runt omkring, anhöriga.
Conny Forsberg (S) tillägger:
– Från kommunalt, socialdemokratiskt perspektiv ser vi såklart jättepositivt på om vi skulle få en familjecentral i Kisa. Familjecentraler är en av de viktigaste förebyggande åtgärderna som man kan ha i en kommun. Det leder säkerligen till både ekonomiska och sociala vinster, där folk mår bättre. I framtiden leder det sedan till ett bättre liv, om man tidigt hittar de insatser som behövs. De insatserna behöver inte vara komplicerade, men ju tidigare man börjar desto bättre blir det.
I dag finns 19 familjecentraler i länets kommuner, men de flesta finns i Linköping och Norrköping, enligt Lena Micko (S).
– Vi tycker att det är viktigt att vi ser till att vi har det här runt om i hela länet. Man kan fundera på varför det här inte har kommit upp tidigare, men vi har haft en pandemi och det är väldigt mycket akut att beta av. Samtidigt måste vi orka hålla igång arbetet med det förebyggande för det tjänar alla på.
Är det här en fråga som måste upp i kommunfullmäktige inför ett beslut?
– Rent teoretiskt så skulle det kunna bli en fullmäktigefråga beroende på vad det finns för budgetmedel och så vidare, men jag förutsätter att man kan lösa det här på tjänstemannanivå så långt som möjligt, svarar Conny Forsberg (S).
Budgeten för en familjecentral kan enligt Lena Micko (S) variera från kommun till kommun, beroende på vad man samlar för kompetenser.
– Men grunden är att du samordnar de resurser som redan finns. Sedan kan det vara så att man måste utöka med någonting, men där är vi inte i dag.
Hon räknar med att en familjecentral skulle kunna stå färdig i Kisa under nästa mandatperiod, 2023-2026.
Varför kommer den här nyheten nu, innan valet?
– För att det handlar om valrörelsen och vad vi utlovar inför nästa mandatperiod.
Om Socialdemokraterna inte vinner valet, kommer löftet om familjecentralerna fortfarande bli verklighet då?
– Absolut, men det förutsätter ju att vi fortsatt leder verksamheten i regionen också.
Så den här frågan bygger på resultatet av region- och kommunvalet?
– Det tycker jag absolut att man kan säga.
Hur ser du på att det här skulle kunna uppfattas som "valfläsk"?
– Man får acceptera att människor tror att det är så ibland, men vi måste ju vara konkreta med vad vi vill göra under nästkommande mandatperiod. Det här är ett löfte som vi kan uppfylla, annars hade vi inte stått här och presenterat det.