Spex står på schemat när Kisasonen återvänder hem

Att hålla många bollar i luften är vardagsmat för Kisabördige Gustaf. Under sommaren återvänder han hem för spex och kyrkomusik.

Gustaf Lennman återvänder till Kisa under somrarna och arbetar som kantor runtom i Kinda.

Gustaf Lennman återvänder till Kisa under somrarna och arbetar som kantor runtom i Kinda.

Foto: Lina Edgar

Kisa2023-07-28 05:00

Att studera till kantor, bygga trummor och sätta upp spexföreställningar är bara några av de saker Gustaf Lennman sysslar med till vardags. Under sommaren lämnar han hemmet i Lund och återvänder till sina rötter i Kindaskogarna.

– Jag har jobbat som kantor här i Kinda under somrarna sedan 2013 samtidigt som jag passar på att hjälpa till på mina föräldrars gård när jag ändå är hemikring.

Snart påbörjar han sitt åttonde år med kantorsstudier och hoppas att i framtiden kunna försörja sig som kyrkomusiker, men även fortsätta med sina stora intressen: spex och manusskrivande.

undefined
Gustaf Lennman återvänder till Kisa under somrarna och arbetar som kantor runtom i Kinda.

– När jag gick på folkhögskola i Oskarshamn fick jag ofta ta rollen som konferencier vid olika tillställningar. Jag tyckte det var roligt, och upptäckte att jag roas av att roa andra. När jag sedan flyttade till Lund började jag läsa retorik och gick med i Lundaspexarna, och på den vägen är det, säger han och skrattar.

2019 satte Gustaf upp en teater med några vänner och fick efter det idén att göra ett spex med inspiration från emigrationen i mitten av 1800-talet.

– Pandemin kom och satte stopp för planerna lite, men nu är det äntligen dags för vår föreställning att se dagens ljus. Kisa har ju en välkänd emigrationshistoria, så det känns kul att få spela upp den här.

Föreställningen spelas upp på Hembygdsgården under fredagen, lördagen och söndagen på Amerikaveckan och kommer bjuda på skoj och skratt med en del allvarliga undertoner.

undefined
"Den stora katastrofen i Kisa" spelas på Hembygdsgården under Amerikaveckan. Gustaf hoppas föreställningen ska uppskattas.
undefined
Mellan odlingar och kantorsjobb är det kuliss- oxh dekorbygge som gäller.

– Vi blandar både dåtid och nutid med många lokalhistoriska inslag. Dessutom berör vi samhällsproblem såsom invandrarfientlighet, men i föreställningen handlar det istället om utvandrarfientlighet, säger han.

Helt plötsligt avbryter Gustaf vår intervju och springer för att kolla till sin hemgjorda äppelcider, men strax är han tillbaka.

– Jag håller på att pastörisera ciderflaskor i ett badkar med hjälp av en sous vide. Man får vara påhittig ibland, säger han och skrattar.

På gården görs även egen äppelmust, och detta får Gustaf hjälpa till med när han är hemma över sommaren.

– Jag är intresserad av odling och tycker det är ett avkopplande intresse, även om det också innebär en hel del jobb såklart. I våras odlade jag 70 tomatplantor i min studentbostad nere i Lund, och när jag sedan skulle hem till Kisa fick hälften av plantorna följa med mig på tåget. Jag fick många undrande blickar, skrattar han.

undefined
Gustaf började bygga trummor som 20-åring.
undefined
Ett annat av Gustafs många intressen är odling. "I mitt radhus nere i Lund odlade jag 70 tomatplantor ett år, och när jag sedan skulle hem till Kisa fick hälften av plantorna följa med mig på tåget. Jag fick många undrande blickar", skrattar han.

Att Gustaf är en mångsysslare är svårt att missa, och när han visar oss runt på gården visar han fler av sina hobbies och projekt. Han letar fram en marschtrumma i ljust trä och berättar att han byggt den själv.

– Jag köpte delar till 40 trummor när jag var 20 år. För tre år sedan hade jag sålt allihop, och nu fortsätter jag bygga när tid finns och när någon intresserad kund dyker upp. 

Vi går vidare på gården och kommer till en verkstad där kulissbygge till stundande föreställning pågår.

– Det är väldigt mycket förberedelser, men jag hoppas att det ska bli uppskattat och att det kommer mycket folk så vi kan fortsätta göra återkommande föreställningar i Kisa.

För Gustaf är drömmen att i framtiden flytta tillbaka till Kinda.

– I Kinda finns allt man behöver, dessutom är det ju fantastiskt vackert här. Att bo här och jobba en viss procent som kyrkomusiker, en viss procent som månskensbonde och en viss procent med manusskrivande och spex, det låter som en dröm för mig.

Om Gustaf:

Ålder: 33 år

Gör: Påbörjar snart sitt åttonde år med studier till kyrkomusiker, bygger trummor, skriver manus, sjunger i kör, odlar, spelar dragspel och sysslar med teater och spex.

Bor: I studentlägenhet i Lund till vardags, men under sina besök i Kinda bor han på Mjölkviks gård som drivs av Gustafs föräldrar.

Om 10 år: "Om 10 år har jag en trevlig kantorstjänst någonstans i Östergötland och varje sommar sätter jag upp en föreställning i Kisa", säger Gustaf.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!