Den nya listan utmanar: "Viktigt för kyrkopolitiken"

Med Berit Ivarsson Horned och Anders Lind som toppnamn vill den nya nomineringslistan i Kinda Pastorat väcka liv i det kyrkopolitiska samtalet. "Målet är att vinna valet", säger de.

"Målet är en majoritet i kyrkorådet", säger de båda kandidaterna.

"Målet är en majoritet i kyrkorådet", säger de båda kandidaterna.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-09-02 19:00

Kyrkovalet

De båda kandidaterna har varit engagerade inom Svenska Kyrkan länge. De båda har också pågående uppdrag på stiftsnivå. Berit, etta på nya listan "Levande församlingar", är ledamot i stiftsfullmäktige. Anders, tvåa på samma lista, sitter bland annat i stiftstyrelsen. Idén om att ställa upp i kyrkovalet 2021 växte fram under en samtalsgrupp som de har gemensamt.

undefined
"Vi vill ha en kyrka där alla känner sig välkomna, och vi vill framförallt att vi har ett öppet pågående samtal om hur vi hela tiden kan bli bättre", säger Lind och Ivarsson Horned.

– Det här är ett sätt för oss att få inflytande över kyrkans utveckling samtidigt som församlingsmedlemmarna i pastoratet faktiskt får två listor att välja mellan. Det tror jag är viktigt för kyrkopolitiken, och förhoppningsvis kan vårt initiativ få den andra listan att tydliggöra vad de egentligen vill och vad de står för, förklarar Lind innan Ivarsson Horned fyller i:

– Något som är viktigt att påpeka är att vi inte på något sätt vill ersätta den andra listan utan vi vill tillföra någonting och vi räknar med ett gott samarbete. Sedan har vi inte tillfrågats att ingå i deras lista, så därför tar vi initiativet själva.

undefined
"Trots att jag varit engagerad länge har jag aldrig varit med om att politiska partier har styrt inom kyrkan, men jag vill gärna föra in begreppet kyrkopolitik, och det är en annan sak. Där är det medlemmarna som styr", säger Berit Ivarsson Horned.

Gruppen har tolv namn på listan där Lina Edgar och Johanna Heineman tillhör den yngre skaran. Representationen, när det gäller pastoratets samtliga församlingar, kommenterar Ivarsson Horned så här:

– Visserligen bor jag i Kisa men jag känner väldigt starkt för Horn och Hycklinge. Pastoratet är alla församlingar, varje församling ska inte behöva stå upp och försvara sig utan det ska finnas en gemenskap. Den vill vi jobba för.

undefined
Listan är opolitisk, men Anders Lind har tydliga kopplingar till Vänsterpartiet. "På den andra listan finns många moderater och centerpartister", kontrar Lind.

Vad röstar man på om man röstar på er?

– Det främsta i vårt manifest är att alla människor ska känna sig välkomna. Den andra listan säger ungefär samma sak men det som är viktigt för oss är att vi fortsätter samtalet, utåt och inåt, om hur vi ska bli bättre, svarar Ivarsson Horned.

– Vi behöver även öppna upp för en religionsdialog, dels mellan de kristna kyrkorna, men främst med muslimerna. Vi har till exempel ingen muslimsk kyrkogård i dag, fyller Lind i.

undefined
"Målet är en majoritet i kyrkorådet", säger de båda kandidaterna.

Listan vill också att kyrkans skogsfastigheter ska vara öppna för alla.

– Det ska inte finnas några bommar, det gör det i dag, och det är inte okej för oss, menar Lind.

Omvårdnad av personal och ideella är en viktig fråga, så även klimatomställningen.

– Vi ska kämpa för solpaneler, förklarar Ivarsson Horned.

Vad är målet med valet?

– Ambitionen är att vinna valet och få majoritet i kyrkorådet. Det vore roligt, svarar listans toppnamn.

För första gången på väldigt länge ställer två nomineringsgrupper upp i kyrkovalet, lokalt i Kinda Pastorat. Bakom initiativet står Anders Lind och Berit Ivarsson Horned.
För första gången på väldigt länge ställer två nomineringsgrupper upp i kyrkovalet, lokalt i Kinda Pastorat. Bakom initiativet står Anders Lind och Berit Ivarsson Horned.
Karta: Kinda Pastorat
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!