Stationen som aldrig byggts har kostat miljoner

Utredningar, projektledare, arkitekter och konsulter. Notan för en ny brandstation i Kisa uppgår i miljontals skattekronor redan innan den byggts. En stor del har gått rakt ner i sjön.

Kindas räddningschef Thomas Blixt har arbetat för en ny brandstation i Kisa sedan sommaren 2007. "Jag törs inte ens tänka på hur mycket tid jag har lagt ned", konstaterar han 13 år senare.

Kindas räddningschef Thomas Blixt har arbetat för en ny brandstation i Kisa sedan sommaren 2007. "Jag törs inte ens tänka på hur mycket tid jag har lagt ned", konstaterar han 13 år senare.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-12-12 10:00

Det är sommaren år 2007. Kindas räddningschef Thomas Blixt slår sig då ned för det första av åtskilliga möten i projektet som i dag, över 13 år senare, ännu inte har resulterat i varken någon ny- eller ombyggnation. Under de första inledande åren genomför kommunen flertalet interna utredningar, bland annat för att konstatera behovet av en ny brandstation. Utöver det tas även ett antal lokaliseringsalternativ fram. I konkurrens med den nuvarande placeringen, Danbomsgården, Allhamra-gymnasiet och Svevia-tomten detaljplaneprojekteras till slut Mariaberget och kommunen börjar, i sina system, att registrera kostnaderna mot ett projektnummer. Projektets prislapp innan dess är svårt att slå fast.

– I början var det mest jag som på egen hand arbetade med frågan. Jag utredde både det ena och det andra, bland annat restider till och från brandstation beroende på placering. Förhoppningen har vid varje presentation varit att det skulle räcka för politiskt beslut men det har hela tiden skjutits fram, berättar Blixt och fortsätter:

– Hur mycket tid jag har lagt på en ny brandstation? Ja det törs jag inte ens tänka på.

undefined
Anders Ljung (C), en av få Kindapolitiker som varit med från början, konstaterar följande: "Det är åtskilliga summor som gått åt i projektet".

Anders Ljung (C) är en av få aktiva Kindapolitiker som var med när frågan gjorde debut på dagordningen. Under långa perioder sedan 2007 har han också varit kommunstyrelsens ordförande. Så här säger han om de inledande åren:

– De stora kostnaderna låg nog då i de utredningsresurser tjänstemännen lade ned. Man får nog räkna med kostnader på i alla fall en eller en och en halv miljon kronor, konstaterar han och fortsätter:

– Även om det är kostnader vi hade haft ändå hade ju tjänstemännen kunnat gjort något annat nyttigt.

Hur kan ett ärende pågå så här länge?

– Det är nog på grund av beslutsvånda, resonerar Ljung och när räddningschef Blixt får samma fråga svarar han så här:

– Jag tänker mig att det kan bero på att byggnationen innebär stora investeringar som politikerna måste ta ställning till. Det kan också bero på att det var fjärde år kommer in nya personer med nya synvinklar i politiken.

undefined
Under våren, efter ett antal utredningar, klubbade kommunfullmäktige i Kinda att Mariaberget vid korsningen Industrivägen/Ydrevägen skulle detaljplaneprojekteras för en ny brandstation.

Det var för sex år sedan, under 2014, som externa kostnader för första gången registrerades i projektet. Sedan dess har bland annat en risk- och konsekvensanalys av räddningstjänsten gjorts i tre delar, en projektledare har upphandlats och en konsultfirma har anlitats för detaljprojektering vid Mariaberget. De sammanlagda kostnaderna, där projektering inför upphandling står för majoriteten, uppgår till över 4 500 000 kronor. Enligt kommunens egen projektledare Ida Härnström, som involverats i projektet de sista åren, kan en stor del av pengarna vara obrukbara.

Upphandlingen avbröts ju under 2018 på grund av bristande konkurrens och sedan dess har förutsättningarna förändrats. Då var ambulansen inräknad. Nu ska den inte vara kvar och det gör att den genomförda projekteringen, som var en kostsam process, är tveksam, förklarar Härnström och fortsätter:

– Inför en ny upphandling måste vi göra om hela projekteringen. Vissa delar kanske vi på sätt och vis kan återanvända men det är svårt att säga hur mycket - och därför har vi valt att skriva av allt.

undefined
Kommunens projektledare Ida Härnström berättar att den avbrutna upphandlingen under 2018 gör att en stor del av kostnaderna som lagts i projektet förmodligen är obrukbara framöver.

Den senaste turen kring brandstationen är att arbetsmiljöbristerna i befintlig lokal ska åtgärdas. I frågan om en ny brandstation, som pågått i 13 år, pågår det i dag en "politisk process" och byggnationen finns med i investeringsbudgeten.

Specificerade kostnader

Här följer några exempel på kostnader för ny brandstation:

2014-2017, risk- och konsekvensanalys samt projektledare, 866 000 kronor.

2015-2019, olika upphandlingskostnader, 56 000 kronor.

2017-2018, konsultkostnader för detaljprojektering samt byggkoordinator, 3 030 000 kronor.

2017-2020, kommunens projektledare, 60 000 kronor.

2016-2020, administrativa kostnader, 70 000 kronor.

2014-2017, detaljplanekostnader och bygglov, 200 500 kronor.

Karta: Mariaberget, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!