Statligt stöd räddar Kindas budgetresultat - två gånger

Delårsrapporten för Kinda kommun visar ett stort plusresultat vid årets slut. "Man kan ju fråga sig om vi har fått för mycket statligt stöd", resonerar kommunalrådet Conny Forsberg (S).

Kommunstyrelsen, med bland andra Conny Forsberg (S) och Christer Segerstéen (M), kan konstatera att Kinda kommun går mot ett plusresultat - tack vare staten.

Kommunstyrelsen, med bland andra Conny Forsberg (S) och Christer Segerstéen (M), kan konstatera att Kinda kommun går mot ett plusresultat - tack vare staten.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-09-30 10:00

När coronapandemin slog till under våren var de ekonomiska prognoserna nattsvarta och regeringen tog höjd för att stötta landets kommuner. För Kindas del har de generella statsbidragen, i olika omgångar, höjts med omkring 15 miljoner kronor - lägg därtill riktade medel till vården. Nu pekar kommunens delårsrapport mot ett plusresultat på nära 17 miljoner kronor i budgeten för 2020. Kommunstyrelsen jublar.

– Vi tackar för statsbidragen. Utan dem hade det inte sett lika bra ut och det är positivt att vi kan ha en budget i balans - med ett extra överskott, förklarar Forsberg medan oppositionsrådet Christer Segerstéen (M) fortsätter:

– Prognoserna i april var extremt negativa, för vår del såg vi ett skattetapp på 16 miljoner kronor, och staten satte snabbt igång ett arbete för att kompensera kommunerna. I augusti var skatteprognosen istället nere på sex miljoner kronor minus - så det blev inte så illa som vi först befarade.

Under veckan väckte Moderaterna frågan om hur det stora plusresultatet ska användas. Partiets förslag är att nollställa 2019-års stora underskott på 11,7 miljoner kronor. Ett förslag som fick gehör.

– Jag tror att det råder konsensus bland alla partier och intentionen är att betala av summan. Det finns ingen anledning att avvakta, då har vi bara en ryggsäck med oss hela tiden, förklarar Forsberg.

undefined
Om de statliga stöden läggs åt sidan har Kinda kommun fortfarande svårt att få en budget i balans. Både vård- och omsorgsnämnden och bildningsnämnden presterar stora minusresultat i år.

Trots överskottet i 2020-års budget har såväl vård- och omsorgsnämnden (von) som bildningsnämnden (bn) fortfarande svårt att finansiera sin drift. Von ser ut att prestera ett minusresultat på 13 miljoner kronor - mycket på grund av covid19-pandemin och ökade placeringskostnader. Samtidigt fortsätter bn:s kostnader för gymnasieelever att öka vilket gör att de landar på minus åtta miljoner kronor.

– Båda nämnderna har varit underfinansierade under ett antal år och det tar vi höjd för i vårt budgetförslag. Vi gör inga inskränkningar på verksamheterna och det tror jag gäller de andra partierna också, förklarar Segerstéen.

– Ja, jag tror det stämmer för alla partier, bekräftar Forsberg.

Kan resultatet ses som att Kinda kommit lindrigt undan pandemin?

– Vi har klarat oss förhållandevis bra i jämfört med andra kommuner. Våra industrier går bra och arbetslösheten är lägre än snittet men samtidigt kan vi inte vara säkra. Drar smittan igång igen kan det börja gunga, avslutar Forsberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!