Tror på tapp för Liberalerna: "Ligger nära till hands"

Om exakt ett år går Kindaborna till valurnorna efter en historiskt turbulent mandatperiod. "Det finns ett parti som skulle kunna få stora problem", säger statsvetaren Erik Wångmar.

Erik Wångmar, statsvetare och kommunforskare, tror att Kindaliberalerna riskerar att tappa mark i valet om ett år.

Erik Wångmar, statsvetare och kommunforskare, tror att Kindaliberalerna riskerar att tappa mark i valet om ett år.

Foto: Dennis Petersson/TT/Pressbild/bildmontage

Kisa2021-09-14 06:00

Valet 2022

Partiet som han pratar om är Liberalerna (L). Kommunforskaren, som är verksam vid småländska Linnéuniversitet, har under lång tid följt utvecklingen inom Kindapolitiken. När han gör en spaning inför riksdagsvalet 2022 blickar han tillbaka på den gångna mandatperioden och lyfter ett varningens finger.

– Det parti som jag är mest orolig för, kopplat till ett kommande valresultat, är Liberalerna. Med tanke på att de har haft bekymmer lokalt, med sina ledande företrädare, och de låga opinionssiffrorna runt två procent på riksplanet ligger det mycket nära till hands att de backar i nästa val. De kommer nog inte att kunna hålla kvar vid nuvarande mandatantal, menar Wångmar.

undefined
Kindaliberalen Mikael Österling meddelar att partiet uttalar som om 2022-års val efter nästa partimöte.

När vi under juni månad kontaktade Kindaliberalernas företrädare Mikael Österling, i samband med partiets bottennotering i opinionssiffrorna, var svaret att partiet inte avsåg uttala sig i frågan just då. När vi, över två månader senare, ställer frågor om det stundande valet blev svaret följande via mejl:

– Vi får återkomma när vi haft partimöten i dessa frågor.

Partiets toppnamn Nils-Gunnar Wenhov, ordförande i Kindas vård- och omsorgsnämnd, uttalar sig så här om framtiden:

– Det är klart det har varit en tuff mandatperiod för oss, jag har ju kommit in på slutet och har fått sätta mig in i en hel del frågor. Vi kommer att ha ett partimöte i närtid och efter det kan jag uttala mig lite mer. Det är det enda jag kan säga i dag.

undefined
Sist det begav sig var valdeltagande 87,29 procent i Kinda. Socialdemokraterna tappade mest i jämfört med valet innan, 8,76 procent. Vänstern ökade mest med 4,37 procent.

De händelser som Wångmar framförallt hänvisar till under den gångna mandatperioden är arvodeskrisen, Kindaliberalen Lars Karlssons avgång och maktskiftet som gjorde Christer Segerstéen (M) till kommunstyrelsens ordförande.

– De partier som skulle kunna gynnas mest av turbulensen är outsider-partierna, som till exempel Sverigedemokraterna och Landsbygdspartiet oberoende. Det går inte att utesluta att fler Kindabor kommer att "missnöjesrösta" den här gången, men det hade nog varit värre om maktskiftet hade ägt rum närmare inpå valet, förklarar Wångmar.

Enligt Wångmar blir frågan om olika partisamarbetet troligtvis ännu viktigare inför 2022-års val.

– Inte minst med tanke på att det har varit två olika styren den gångna mandatperioden. Är M beredda att ta in KD i koalitionssamarbetet? Är M och KD beredda att samarbeta med SD? Det kommer att vara relevanta frågor i Kinda, säger Wångmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!