Svårt för förskollärare att bedöma lindriga symptom

Vad är egentligen lindriga symptom på Covid-19? Den frågan ställer sig nu förskollärare runt om i kommunen.

Förskolläraren Ann-Cathrine Mathson menar att det var enklare att skicka hem barn från förskollan i början av pandemin. "Föräldrar hade mer förståelse tidigare".

Förskolläraren Ann-Cathrine Mathson menar att det var enklare att skicka hem barn från förskollan i början av pandemin. "Föräldrar hade mer förståelse tidigare".

Foto: Martina Gradian

Kisa2020-09-15 13:17

Bakgrunden är folkhälsomyndighetens rekommendation om att skolbarn ska testas vid symptom på Covid-19 för att snabbare kunna återgå till skolan. Förskolebarn ska inte provtas. Alla barn och unga som inte provtagits ska stanna hemma så länge de visar symptom, samt ytterligare två symptomfria dygn - om de inte uppvisar just lindriga symptom. Då kan de återgå till skolan och förskolan när det gått sju dagar sedan insjuknandet.

Ann-Cathrine Mathson är förskollärare på Berget i Kisa och vittnar om att det är svårt att bedöma vad som är lindriga symptom. Hon berättar att det varit enklare att skicka hem sjuka barn tidigare.

– Föräldrar hade mer förståelse tidigare, att det inte ska vara några snoriga barn på förskolan. Det är inte jättekul att ringa till föräldrarna alla gånger, berättar hon.

Josefine Palmqvist, förskollärare på Björkliden i Rimforsa, tycker att föräldrar är förstående. 

– Men man känner sig lite jobbig - nu rinner näsan och då måste vi ringa. Sen vet vi ju att det med stor sannolikhet inte är corona, men vi är skyldiga att ringa, säger hon.

Hon menar att bedömningen av vad som är milda symptom kan variera. 

– Alla gör en egen bedömning av vad som är milda symptom och vissa är mer toleranta än andra. Därför blir det lite klyftor när man ska bedöma, och det kanske hänger ihop med att man inte vill vara jobbig, säger Palmqvist.

Susanne Andersson är rektor för förskolorna i Kisa och Rimforsa och håller med om att det kan upplevas som godtyckliga bedömningar, men att riktlinjerna är samma för alla förskolor i Kinda kommun.

– När barnen är hostiga, snuviga eller nyser - då skickar vi hem dem, säger hon.

Andersson upplever fortfarande förståelsen från vårdnadshavare som hög, och poängterar att både vårdnadshavare och pedagoger gör så gott de kan. 

– Visst hamnar det på personalen men pedagogerna är ju de som kan barnen och kan läsa av dom, säger hon. 

Efter de nya rekommendationerna är det svårare att bedöma om ett barn är sjukt eller inte, menar Mathson. 

– Det är svårt att bedöma vad som är lindriga symptom, det tycker nog alla som jobbar. Det kan vara okej om det rinner lite ljust snor. Men det får inte rinna för mycket. Vad är lindriga symptom och vad är inte det? 

Josefine Palmqvist försöker förklara det svårförklarliga: 

– Rinner näsan när vi är ute – då avvaktar vi. Rinner det när vi är inne – då ringer vi, säger hon.
 

Susanne Andersson, rektor för Kisa och Rimforsas förskolor, berättar att sjukfrånvaron än så länge följer höstens normalnivåer.
Susanne Andersson, rektor för Kisa och Rimforsas förskolor, berättar att sjukfrånvaron än så länge följer höstens normalnivåer.
Karta: Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!