Sveahusets ägare: "Inte så lämpligt med riksvägen där"

Sveahusets ägare, fastighetsbolaget Stångåkonsult, är inte oroliga för byggnadens framtida överlevnad. Däremot ser de att den tunga trafiken, precis utanför dörren, skapar problem.

Fastighetsbolaget Stångåkonsult i Kalmar äger Sveahuset i Kisa. Företagaren Leif Jilkén är inte orolig för byggnadens framtid men anser att den tunga trafiken strax utanför dörren är ett problem.

Fastighetsbolaget Stångåkonsult i Kalmar äger Sveahuset i Kisa. Företagaren Leif Jilkén är inte orolig för byggnadens framtid men anser att den tunga trafiken strax utanför dörren är ett problem.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-08-10 10:00

– Det är väl i ärlighetens namn inte så lämpligt att ha riksvägen mellan Linköping och Hultsfred gåendes rakt igenom Kisa. Man skulle kunna tänka sig att den gick en bit utanför - som på många andra orter, konstaterar bolagets ägare Leif Jilkén.

När vi under en kort stund träffas utanför den snart 120 år gamla byggnaden passerar det lastbilar och personbilar i en strid ström. Jilkén pekar mot framsidans fasad, på markplan, som ser smutsig och något sliten ut.

– När lastbilarna åker förbi stänker det upp smuts och skit från vägen - det ska vi snart åtgärda igen. Hade hastigheten sänkts från 50 till 30 kilometer i timmen på den här sträckan skulle vi slippa det problemet.

undefined
Verksamhetslokalen där Arbetsförmedlingen tidigare låg ligger i dagsläget tom. Stångåkonsult letar nu efter en ny intressent som vill hyra lokalen.

Verksamhetslokalen på Storgatan 20, Sveahusets adress, står i dag tom. Arbetsförmedlingen flyttade ut under förra året och kommer inte tillbaka. Resten av fastigheten utgörs av hyresrätter.

– Det är marknaden som bestämmer vad som händer med lokalen. Jag tror det är svårt att få tillåtelse att göra om den till bostäder, på grund av ljudet från vägen, men det är en bra exponeringsyta för företag. Vi letar efter intressenter.

Enligt Jilkén har Stångåkonsult ägt byggnaden i över 15 år. Omkring 2010 var bolaget i blåsväder för bristande underhåll.

– Det är ett historiskt bekymmer måste jag säga. När vi tog över huset var bara hälften av lägenheterna bebodda. Vi fick renovera något kaotiskt innan vi fick ordning på allting, förklarar Jilkén.

undefined
Det pampiga Sveahuset i Kisa fyller snart 120 år.

Hur har huset renoverats och underhållits genom åren?

– Det är enligt tradition. När en hyresgäst flyttar in brukar det vara så att man gör iordning lägenheten men det gör ju också att hyrorna stiger - så de kanske väljer att bo med en lägre hyra istället, svarar Jilkén och fortsätter:

– För övrigt går vi inte in och ställer till utseendet på huset. Det ska kännas igen om man säger så.

I vår artikel om arkitekten Anette Önerud gör hon analysen att Sveahuset inte kommer att överleva på sikt - om inga åtgärder kring riksvägen vidtas. Fastighetsägaren är inte lika orolig.

– Den kommer absolut att överleva. Kisa är så pass trevligt så här kommer folk alltid vilja bo.

Kommer ni att ha råd med underhållet?

– Att äga fastigheter när räntorna är så låga är rena guldgruvan. Över hela mitt bestånd, ungefär 72 000 kvadratmeter, renoveras det för en miljon kronor i månaden - och det går ändå med vinst.

Karta: Sveahuset, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!