Turnén förde strålkastarna mot Andreas: "Är en kämpe"

I 45 dagar reser Småföretagarnas Riksförbund riket runt med målet att förbättra villkoren för landets småföretagare. Onsdagens anhalt var hos Andreas Holm och hans butik i Kisa.

I 45 dagar besöker Småföretagarnas Riksförbund olika företagare runt om i landet. Under onsdagen fick Andreas Holm, vid Frendobutiken i Kisa, stå i rampljuset.

I 45 dagar besöker Småföretagarnas Riksförbund olika företagare runt om i landet. Under onsdagen fick Andreas Holm, vid Frendobutiken i Kisa, stå i rampljuset.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-07-29 13:13

Mats Eriksson och Ingrid Ohlsson kliver ut ur deras dekalfyllda van parkerad några meter från entrén till Frendo. På sig har de varsin pikétröja med loggan "45 dagar on tour". Exakt en månad har gått sedan de båda styrelseledamöterna i Småföretagarnas Riksförbund gav sig ut på en turné som, när den är helt klar, sträcker sig från Kangos i norr till Ystad i söder. På vägen möter de alla möjliga småföretagare, i olika kommuner och med helt olika förutsättningar. Till slut har de en god bild av hur "deras del" av näringslivet mår.

undefined
Mats Eriksson och Ingrid Ohlsson är båda styrelseledamöter i Småföretagarnas Riksförbund. Målet med turnén är att i längden kunna förbättra småföretagarnas villkor.

– När vi i augusti kommer hem efter de här 45 dagarna, där vi har satt våra småföretagare på kartan, kommer vi att påbörja förpackningen av allt det som vi har sett och hört. Därefter går vi in i september, med ett år kvar till valet, och kommer trycka på nästa knapp – en knapp som vi får återkomma till. Vårt mål är att våra politiker, oavsett parti, ska förstå att Sverige stannar utan småföretagarna och att vi faktiskt behöver lägga i en högre växel nu, förklarar Ohlsson och fortsätter:

– Det måste bli lättare att driva företag och vi måste ge våra ungdomar en framtidstro så att de vågar att tro på sig själva.

Men är det så dåliga förutsättningar för småföretagarna i dag?

– Det handlar om att förutsättningarna är väldigt olika, att kontrasterna är stora beroende på var i landet du verkar och vilket typ av företag du driver. Det har vi verkligen sett under den här turnén. Regelverket är för bångstyrigt och småföretagen måste, på riksdagsnivå, bli ett lika självklart inslag som storföretagen, svarar Mats Eriksson innan han, inne i Frendobutiken, träffar Andreas Holm.

undefined
Andreas Holm har ägt Kisamacken i 21 år och genomförde för tre och ett halvt år sedan en stor om- och nybyggnation. "Alla små företag på en liten ort är viktigt", konstaterar han.

På Facebooksidan "En företagares vardag", som har drygt 22 000 följare, har Eriksson lagt ut intervjuer med de företagare som förbundet har träffat under resan. Andreas Holm, som har ägt Kisamacken i 21 år, kommer snabbt in på det näringslivspolitiska läget i Kinda.

Den senaste företagsrankingen är ett tydligt tecken på att det är något som inte står rätt till, men politikerna verkar ju jobba på det i alla fall. Det känns som att alla företagare, oberoende av varandra, betygsatte kommunen i protest på något vis, säger han och fortsätter:

– Samtidigt förstår jag, efter alla projekt, att det inte är helt enkelt för en kommun heller. Det finns lagar och regler som är helt sjukt trubbiga men det tar oerhört mycket kraft när ärenden drar ut så mycket på tiden.

undefined
"Andreas är en riktig kämpe", fliker kunden Hasse Elvström in när Småföretagarnas Riksförbund samtalar med butiksägaren.

För tre år sedan grundade Småföretagarnas Riksförbund den så kallade "Attitydresan". Ingrid Ohlsson är ansvarig för initiativet.

– Det handlar om just det här som Andreas lyfter. Som småföretagare behöver du politiken och tjänstemännen och de behöver "oss". Det låter självklart när man säger det men vi behöver bli bättre på att förstå varandras roller. Då kan vi hjälpas åt, konstaterar hon.

Under riksförbundets besök på Frendo kliver kunden Hasse Elvström in genom entrén. Enligt honom är butiken viktig för samhället.

– Personalen kan namnet på en när man kommer in och de är glada. Det är så det ska vara i ett litet samhälle. Man känner sig sedd. Den här servicen är viktig för byn. Andreas är en riktig kämpe, säger han innan Mats Eriksson fyller i och drar en parallell:

– En näringslivspolitisk bra kommun ser sina småföretagare i vardagen och vågar ta diskussionerna. Man möter varandra och det mynnar oftast ut i något väldigt positivt.

undefined
Trion Ingemar Svensson, Lars Holstein och Bruno Nilsson är glada över att äntligen få besöka Frendobutiken igen. "Vi är nog här en gång om dagen. Här får man gemenskap", konstaterar kompisarna.
Mer om småföretagen

Enligt organisationen Företagarnas rapport "Företagarfakta" från februari 2020 står de små företagen i Kinda, alltså de med mindre än 50 anställda, för flest arbetstillfällen i kommunen – nämligen 1 607 stycken. De är nära 800 till antalet och står för 32 procent av kommunens skatteintäkter vilket motsvarar 129 miljoner kronor. 

I Småföretagarnas Riksförbunds ranking "Småföretagarindex 2021" rasade Kinda 101 placering i jämfört med samma mätning året innan. Placeringen blev plats 125.

Karta: Frendo, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!